Okusna sladica neustavljivo spominja na tiramisu – le da to ni. Za klasično italijansko sladico ji manjkata dve glavni sestavini, piškoti in mascarpone, a tudi v tej različici je več kot okusna.
Piškote bodo zamenjali zlati Oreo piškoti, seveda pomočeni v kavo, namesto maskarpone kreme pa bo stepena smetana, začinjena z nekaj kapljicami Amaretta ali ruma.
Ponarejeni tiramisu lahko pripravite in sestavite v približno dvajsetih minutah, seveda brez peke, vendar boste morali počakati 24 ur, da se strdi v hladilniku. Količine v receptu zadostujejo le za nekaj kosov, zato če vnaprej veste, da boste želeli še enega, predlagamo, da sestavine takoj podvojite.
Lažni tiramisu – sestavine:
240 ml močne, hladne črne kave
2 žlici Amaretta ali ruma za torte
480 ml stepene smetane
2 žlici sladkorja v prahu
1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
1 veliko pakiranje (439 g) zlatih Oreo piškotov (Golden Oreo)
2 žlici nesladkanega kakava v prahu
Lažni tiramisu – priprava:
Izrežite kos peki papirja in z njim obložite pekač za kruh ali manjši kvadratni pekač. Odvečni peki papir naj štrli s pekača. Papir namažite z oljem.
Kavo in Amaretto zmešajte v plitvi skledi, dovolj globoki, da je Oreo piškot popolnoma potopljen. Postavite na stran.
V veliki skledi zmešajte stepeno smetano, sladkor v prahu in vanilijev ekstrakt. Stepajte pri nizki hitrosti 3 minute, nato pa pri visoki hitrosti, dokler ne nastane mehka krema.
Vsak piškot pomočite v kavo, a ne puščajte ga v njej, sicer se bo razmočil.
Piškote razporedite v eni plasti na dno pripravljenega pekača. Če je treba, jih prerežite z nožem, da bolje prekrijejo dno.
Tretjino stepene smetane (ali več, če ne boste imeli treh plasti) enakomerno razporedite po piškotih s silikonsko lopatico.
Ponovite s preostalimi piškoti in stepeno smetano (še eno ali dve plasti, odvisno od velikosti pekača) in zaključite s stepeno smetano.Po vrhu presejte nesladkan kakav v prahu.
Sladico pokrijte s plastično folijo in jo postavite v hladilnik za vsaj 24 ur.Sladico približno 45 minut pred serviranjem prenesite v zamrzovalnik.
Sladico vzemite iz pekača s pomočjo štrlečega peki papirja. Narežite na rezine in pustite nekaj minut stati pri sobni temperaturi. Postrezite in uživajte!