Leon Magdalenc: BRUTO NACIONALNA SREČA

V času, ko tole berete, bom najverjetneje v Butanu. V deželi, kjer vsako leto ne govorijo o rasti domačega bruto proizvoda in podobnih, zahodnemu svetu svetih ekonomskih  kategorijah, temveč govorijo o bruto domači sreči. Za mnoge, ki vse merijo skozi več in več, hitreje in še hitreje, močneje in še močneje, je takšna meritev neumna. Srečo pač v našem ponorelem svetu vse bolj razumemo kot stranski proizvod okoliščin. Ne gre za stanje, temveč za dogodek. Nekdo je pač imel srečo. Nekaj se mu je posrečilo. V politiki je ta sreča na strani tistih, ki pravočasno zamenjajo barve, pravočasno zavohajo nov veter in so nasploh v pravem času na pravem kraju. Posrečil se jim je še en met v življenju. Tudi v poslu se velikokrat govori o sreči, da se je nekaj pravočasno kupilo ali prodalo, pravočasno zavohalo nove trende in tako prehitelo konkurenco vsaj za pol koraka. Mnogi uspešni podjetniki vam bodo na koncu priznali, da so pač imeli srečo. Splet okoliščin jim je šel na roko.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Da na Daljnem vzhodu svet merijo z drugačnimi vatli, je jasno vsakomur, ki je večkrat obiskal te kraje. Tam je ne glede na materialni status na pretek tistih, ki srečo razumejo po svoje, skozi nasmehe in skromne želje.

V Butanu domačini, ki jih je približno dvakrat manj kot nas, v Sloveniji, predvsem pa menihi, postrežejo z enostavno razlago sreče. Zanje je sreča skrb vsakega. Vsi morajo skrbeti za skupno srečo. Zanje je to razlog obstoja in smisel življenja vsakega posameznika. Takoj tudi postrežejo s pojasnilom, da sreče ne morete iskati zunaj sebe. Ona je v vsakem posamezniku utemeljena na štirih stebrih. Ljubeča prijaznost, sočutje, nenavezanost na materialno in karma. Definicija karme je v našem zahodnem svetu dobila vulgarno razlago v slogu, da je karma »prasica«. Vsak dobi to, kar si zasluži. Butanci pa karmo razumejo kot gradnik sreče. Tvoja dejanja in odločitve imajo vedno vpliv na svet okoli tebe. Karma je kot sajenje dreves. Če posadiš jabolko, ne pričakuj, da bo zrasla breskev. Pri sebi mora vsak najprej ugotoviti, da se ima rad, ne glede na okoliščine in da je to dovolj. Od tu naprej lahko pomagamo drugim.

Naš, zahodni svet  pojem rad imeti samega sebe razume popolnoma drugače. V nadvladi, sebičnosti, narcisizmu, samovšečnosti, vzvišenosti in vladanju z močjo. To nenazadnje vodi v vse vojne, etična čiščenja, genocide in grožnje z atomskim uničenjem. Danes se o teh stvareh pogovarjamo tako, kot da bo jutri napočil ta sodni dan. Čeprav je za prebivalce Gaze sodni dan vsak dan.

Iz te perspektive verjamem, da bomo kmalu pri nas začeli govoriti o bruto nacionalni nesreči. Pritoževanje je  tako že neke vrste genski zapis v teh prostorih. Skratka, brez vojne se bruto nacionalna nesreča pri nas kopiči z neverjetno hitrostjo. S korupcijo, klientelizmom, egoizmom, političnim zaslužkarstvom in priskledništvom pa ji ni videti konca.

Leon Magdalenc: OPTIMIZEM JE NALEZLJIV