Lesene kuhalnice: kako pogosto jih morate zamenjati?

Lesene kuhalnice so že dolgo sestavni del kuhinje. Za razliko od kovinskih so lahke, odporne na toploto, okolju prijazne in nežne do kuhinjske posode. Takšni pripomočki so odlični za cvrtje, gnetenje in celo delo s testom.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kljub svoji trpežnosti pa lesene kuhalnice niso večne. Pomembno je, da jih pravočasno zamenjate, da bo vaša kuhinja čista in varna. Tukaj je nekaj znakov, po katerih lahko prepoznate, da je čas za zamenjavo.

Vidne razpoke

Eden od najbolj očitnih znakov so razpoke. V njih se zadržujejo vlaga in delci hrane, kar otežuje čiščenje in ustvarja ugodno okolje za bakterije. Les je bolj porozen kot silikon ali kovina, zato se higiena lesenih pripomočkov sčasoma zmanjša.

Groba površina

Površina lesenega štedilnika lahko zaradi stalne izpostavljenosti vodi in vročini sčasoma postane hrapava. Zaradi hrapavosti kuhalnica ni le neprijetna na otip, ampak se lahko tudi poškoduje posodo.

Lesene lopatice

Sprememba barve

Razbarvanje je še en opozorilni znak. Če kuhalna plošča absorbira olja in ostanke hrane, lahko to povzroči trdovratne vonjave. Paradižnikova omaka lahko na primer pusti neškodljive madeže, vendar temni, globoki madeži, ki jih ni mogoče odstraniti s čiščenjem, kažejo, da je čas za zamenjavo kuhalne lopatice.

Deformacija

Pri daljšem stiku z vodo se lahko leseni pripomočki začnejo deformirati. Da bi se temu izognili, jih ne puščajte v tekočini dlje časa in ga po umivanju temeljito posušite. Če je kuhalnica že spremenila obliko, jo je bolje zamenjati z novo.

Lesene lopatice

Druge zanimive novice

PREVERJAMO URBANE MITE: Ali so zamrznjena živila zdrava?

PREVERJAMO URBANE MITE: Ali so zamrznjena živila zdrava?

Evropska komisija svetuje pripravo zalog za vsaj 72 ur

Evropska komisija svetuje pripravo zalog za vsaj 72 ur