Majski recept: Ocvrti bezgovi cvetovi

Bezgovi grmi že lep čas lepo cvetijo, zato je tudi na domači mizi čas za tovrstne jedi in pijače. Tokrat z vami delimo recept, kako se pripravijo okusni ocvrti bezgovi cvetovi.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ocvrti bezgovi cvetovi za 4 osebe

Sestavine za 4 osebe

8 večjih bezgovih cvetov

2 jajci 250g gladke moke

2 dl belega vina

1 dl olja

ščep soli

2 vrečki vanilijevega sladkorja

maslo

Priprava

Rumenjake ločimo od beljakov in jih zmešamo skupaj z moko, vinom in oljem. Vse navedene sestavine zmešamo v gladko maso in jo pustimo stati 20 minut. V tem času očistimo bezgove cvetove vendar jih ne peremo pod vodo. Cvetove pustimo na pecljih. Nato stepemo beljake s ščepcem soli in eno vrečko vanilijevega sladkorja. Drugo vrečko sladkorja prihranimo za posip. Stepene beljake počasi, s privzdigovanjem, vmešamo v rumenjakovo maso. Bezgove cvetove enega za drugim pomakamo v maso in jih previdno polagamo v ponev, v kateri smo raztopili maslo. Bezgovi cvetovi so pečeni, ko dobijo zlatorumeno barvo. Pečene cvetove polagamo na papirnato brisačko, ki bo popila odvečno maščobo. Bezgove cvetove postrežemo še tople, posute z malo vanilijevega sladkorja.

Mali nasvet

K ocvrtim bezgovim cvetovom se odlično poda borovničeva marmelada in kozarec bezgovega soka.