Marca nas na vrtu čaka že precej dela

Deli novico s tvojimi prijatelji

Vrt v marcu

 

Marec je mesec, ko je delo na vrtu že precej razgibano. Prebudijo se še vsi tisti , ki so podaljšali »zimsko spanje«. Že površen pregled gredic nam pokaže, da nas čaka precej dela.

 

Zima nam je prizanesla s temperaturami, vlage pa ni bilo v zadostnih količinah, na določenih mestih se čutijo posledice močne zimske suše. Na naših gredicah lahko še najdemo nekaj radiča, motovilca, endivije solate, pora. Pospravimo in primerno pripravimo gredice za prihajajočo sezono. Gredice prekopljemo, dodajamo pravilno pripravljen domači kompost, ki nam pomaga ohraniti trajni  humus v zemlji. V februarju smo opravili sejane zelenjave, moramo jo presaditi. Posadimo lahko različne solate, sejemo lahko peteršilj, korenček, špinačo, rukolo.  V začetku meseca lahko že posadimo semenski krompir, ki smo ga nabavili  februarja in ga skladiščili in nakalili v primernem prostoru. Grah je tudi primerno posejati, da bomo imeli še pred sušnim obdobjem obilen pridelek. Z dvigom temperatur lahko kupimo že pripravljene sadike v specializiranih trgovinah in jih posadimo na gredice.

 

V zeliščnem vrtu se tudi pričenja prebujanje. Če še nismo, je zadnji čas za kompost, da sadikam zagotovimo pravilno prehranjenost. Rastline začenjajo  z vegetacijo, tiste, katerih nadzemni del čez zimo odstranimo, nas lepo razveselijo s svojimi mladimi poganjki: drobnjak, beluši, artičoke, luštrek. Gredice z metami tudi lepo odganjajo. Pomembno je tudi, da odstranimo vse poškodovane in bolne dele rastlin. Če smo kakšno rastlino izgubili v zimskem obdobju, lahko v specializiranih trgovinah kupimo kakovostne nove rastline.  Potrebno je tudi odstraniti korenine trajnih plevelov, da ne bodo v rastni sezoni odžirali hrano in vodo  rastlinam. Obdobje je  primerno tudi za zasaditev zeliščnega kotička v loncih. Izbor rastlin v specializiranih trgovinah je bogat, tako da si lahko vsak po svojem okusu oblikuje svoj zeliščni raj.

 

V sadnem vrtu poskrbimo, da dokončamo vsa še nedokončana zimska opravila. Končamo z obrezovanjem, opravimo še zadnje nakupe sadilnega materiala, opravimo še škropljenje. Če nam temperature dovoljujejo, opravimo gnojenje sadnega drevja, citrusov, jagodičevja. Posebno pozornost namenimo citrusom, saj se velikokrat zgodi, da ostanejo brez osnovnega odmerka gnojila. V prodajalnah dobimo specialna gnojila za gnojenje citrusov z vsemi mikroelementi v obliki granulata ali v tekočini. Nikoli ne smemo pozabiti na sadne rastline, ki jih vzgajamo v loncih, tudi pri njih so potrebe take kot za sadike, gojene v zemlji.

 

V okrasnem vrtu pregledamo, kako se je zima obnašala, če je kaj odmrlo ali je poškodovano, odstranimo. Gredice za sezonsko cvetje počistimo, pognojimo in pripravimo za zasaditev  z  mačehami, primulami, spominčicami in bellisi. Korita na okenskih policah lahko tudi zasadimo z znanilci pomladi  ranunukuli, pokončnim nageljnom.

 

Vse naštete rastline lahko nabavite v VRTNARIJA MOŠKON na Parecagu. Če smo bili pridni in dovolj zgodaj posadili spomladi cvetoče čebulice, nas že obdarujejo s cvetjem narcise, krokusa, hijacinte.  Telohi, okrasna kutina, zvončki  že zaključujejo s svojim cvetenjem. Če imamo v našem vrtu vrtnice, je to obdobje, v katerem se jim moramo posvetiti. Poskrbimo, da so porezane, nabavimo specialna gnojila in jih v pravilnih odmerkih dodajamo. Čez vse leto skrbimo, da jih ne napadajo bolezni in škodljivci.  Poskrbimo tudi, da so dovolj prehranjene vse ostale grmovnice in trajnice, da nas bojo obdarjale z bogatim cvetenjem.

Travne površine v marcu zahtevajo precej našega časa. Prezračimo travno površino po zimskem obdobju. V naših težkih tleh je priporočljivo, da dodamo kremenčev pesek, ki ga vtremo v zemljo. Če so temperature primerne, poskrbimo tudi za prvo gnojenje. Preverimo tudi namakalni sistem, da kasneje ne bomo imeli težav.

 

Sašo Mejak