Marinada za bučke na žaru

Popolno ravnotežje med sladkobo, pekočino in začimbami bo obogatilo sezonsko zelenjavo in še bolj poudarilo njeno sočnost.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Bučke narežite na debelejše rezine in na vsaki strani z nožem narišite križasti vzorec. Ne samo, da bo pečena zelenjava izgledala bolje, ampak bo sol lažje izločila odvečno vodo, tako da zelenjava ne bo preveč vodena, marinada pa se bo bolje vpila.

Bučke: Odkrijte bogastvo receptov in koristi te zelenjave

Za pripravo te okusne marinade potrebujete le 15 minut, količina v receptu pa bo zadostovala za štiri porcije, torej štiri srednje velike bučke ali drugo zelenjavo po izbiri.

Sestavine za marinirane tikvice:

– 4 srednje bučke
– 1/3 skodelice medu
– 1/3 skodelice riževega kisa
– 1/3 skodelice sojine omake
– 2 žlici pekoče čili paste
– 2 žlici sončničnega olja
– 1 limeta
– 1/2 majhne rdeče čebule, narezane na tanke kolobarje
– 1/4 skodelice sesekljanih listov koriandra
– 1 čajna žlička praženih sezamovih semen
– Prstohvat soli in popra

Postopek priprave mariniranih bučk:

1. Na žaru pripravite srednje močan ogenj. Bučke narežite na debelejše rezine po dolžini in na vsaki strani narežite križasti vzorec. Posolite in popoprajte jih ter jih pustite deset minut v cedilu, nato pa jih obrišite s kuhinjskim papirjem, da vpijejo odvečno vodo.

2. V majhni posodi zmešajte med, kis, sojino omako in čili pasto. Kuhajte na srednjem ognju, občasno mešajte, dokler se zmes ne zmanjša na polovico in rahlo zgosti, tako da se začne spominjati na sirup (približno 5-7 minut). Odstavite z ognja in vmešajte žlico olja.

3. Preostalim oljem premažite rešetko žara. Bučke obložite z marinado z obeh strani in jih pecite, dokler robovi ne začnejo rahlo ožgati. Pogosto jih obračajte in jih večkrat premažite z marinado.

4. Bučke preložite na servirni pladenj. V skledi iztisnite sok iz polovice limete in dodajte čebulo ter koriander. Posolite, popoprajte in dobro premešajte.

zucchini 1185356 1280

5. Bučke prelijte z ostankom glazure in začimbami z limeto, nato pa jih posujte s sezamom. Postrezite s preostalo polovico limete.

Uživajte v okusnih, sočnih mariniranih bučkah na žaru!