Martin Strel: okoli sveta

67-letni ultramaratonski plavalec je svojo plavalno zgodbo začel pred skoraj 30 leti. Je nosilec petih Guinnessovih rekordov, po neverjetnih podvigih pa ga pozna tako rekoč ves svet. Z včerajšnjim plavanjem od Pirana do Kopra je želel opozoriti na problematiko mikroplastike v slovenskem morju in hkrati naznaniti svoj največji projekt – World Swim.

Deli novico s tvojimi prijatelji

PlavanMartin Strel je preplaval najdaljše svetovne reke. Leta 2002 je od izvira do izliva preplaval reko Mississippi in s tem postavil absolutni dolžinski rekord v maratonskih plavanjih. Ko je leta 2004 plaval po reki Jangce, je v 51 dneh preplaval 4003 kilometrov in presegel rekord iz Mississippija.

Med plavanjem je doživel mnogo nepredvidljivih situacij. “Nikoli ne plavam brez dveh ostrih nožev, s katerima si pomagam, če se zapletem v ostanke ribiških mrež,” razloži Martin.  Sedaj te mreže njegova ekipa locira, podatke pa pošlje podjetju, ki poskrbi za njihov dvig z morja oz. reke. Med plavanjem je večkrat trčil ob ostanke plastičnih odpadkov, škafe in tudi rezervoarje. Plaval je v vseh pogojih, tudi takrat, ko pred seboj ni videl niti pol metra in se je moral zanašati zgolj na instrumente. “V enem dnevu lahko preplavam od 15 do 100 kilometrov, odvisno od pogojev,” dodaja.

Veliki rečni mož trenutno živi v Scottsdaleu (Arizona), za katerega pravi, da je mesto številka ena po kakovosti življenja v Združenih državah Amerike. S sinom v  Sloveniji, Italiji, Avstriji, Grčiji, Turčiji, na Hrvaškem in drugod po svetu organizira šole plavanja in drugih aktivnosti na vodi.

“Mlad sem še in veliko bom še plaval,” z nasmehom pove o načrtih za prihodnje leto, ko namerava v približno 450 dneh plavati v več kot sto državah svetaWorld Swim je znanstveno-raziskovalno-plavalna ekspedicija, pove Martin, ki se zadnja leta pri svojih projektih čedalje bolj posveča ekologiji. Pravi, da je med plavanjem po vsem svetu videl preveč onesnaženih voda, da bi si še lahko zatiskal oči. Skrbi ga tudi za domovino. Kljub temu, da so njegovi prijatelji, ki jih radi povabi v Slovenijo, nad našo deželo navdušeni, se zaveda, da je potrebno še veliko postoriti, da bi jo ohranili čisto in zeleno.

“V ospredju mojega plavanja so sedaj druge stvari. Prej je bil cilj priti od točke A do točke B, sedaj pa mi ni potrebno več podirati rekordov,” pravi Martin, ki je pred kratkim odprl tudi neprofitno fundacijo, posvečeno ekologiji in raziskovanju, predvsem na področju zmanjševanja onesnaževanja z mikroplastiko. “Prišel je čas velikih sprememb. Mi ogrožamo sami sebe. Denarja je vedno več, onesnaženega okolja pa tudi,” še doda.

Projekt World Swim naj bi se začel prihodnje leto. Trenutno je na seznamu preko 130 držav, v katerih namerava plavati. “Indija, Kitajska, Rusija in celo Severna Koreja že čakajo na moj prihod,” pove Martin in doda, da so med potrjenimi lokacijami med drugim še Los Angeles, New York, Miami, Monte Carlo, Benetke, Dubaj in tudi Koper. “Najlepše bi bilo, če bi štartal iz Kopra, a bomo videli, kako se bo izšlo.”

“Ljudje me pogosto sprašujejo, zakaj bom plaval med vsemi krokodili, kačami, morskimi psi in svinjarijo, a tem okoliščinam sam ne posvečam veliko pozornosti. Res je, da je plavanje med krokodili in morskimi psi nevarno, a če me do sedaj niso požrli, upam, da me tudi sedaj ne bodo,” še hudomušno doda plavalec.