Še približno dva tedna nas ločita do Martinovega, ko se bo mošt spremenil v vino. Kakšna bo letošnja vinska letina?
Kljub muhastemu letu, ki nam je postreglo z veliko izzivi, smo v kleti Vinakoper z letošnjo letino zadovoljni. Pri refoških bomo letos lahko uživali v prijetnih sadnih okusih temnega jagodičevja, malvazije iz tega letnika pa bodo s svojo eleganco in istrskim značajem zopet navduševale ljubitelje belih vin. Tudi mednarodne sorte so se letos v Istri kar dobro izkazale.
Zadnja leta se vreme in letni časi precej spreminjajo. Kako se odločate o primernem času za trgatev in katere dejavnike upoštevate pri tej odločitvi?
Kot opažamo že nekaj časa, se trgatev začenja skoraj vsako leto nekoliko prej, zato in pa zaradi vremenskih ekstremov je vse bolj pomembno natančno določanje časa trgatve, s katerim zagotavljamo najprimernejše grozdje za določene sloge in tipe vin. Da pa se lahko odločimo, kdaj je najprimernejši čas za trgatev, je treba skrbno in natančno spremljati dozorevanje grozdja. V kleti Vinakoper smo se že leta 2014 odločili, da bomo to spremljali drugače. Nekoč smo namreč spremljali dozorevanje grozdja po štirih oz. petih parametrih. Danes to počnemo preko računalniškega programa, v katerega vnašamo kar 42 parametrov, ki se vežejo tako na grozdje kot na stanje vinograda ter nam dajejo pomembne informacije, da lažje in bolje določimo čas trgatve. Hkrati pa ustvarjamo banko podatkov, ki nam pomaga usmerjati trgatev oz. omogoča, da jo lahko primerjamo z vzorcem in izkušnjami trgatev iz preteklosti.
Kako skrbite za kakovost grozdja, ki ga uporabljate pri proizvodnji vaših vin? Ali za izboljšanje kakovosti uporabljate posebne tehnike?
Naši vinogradniki se vsako leto trudijo čim bolj sodelovati z naravo in pridelati čim boljše grozdje. V naših vinogradih se ne uporablja herbicidov. Na 24 mestih pa imamo nameščene posebne vremenske postaje, ki nam pomagajo natančno določati termine, ko je zaščita vinske trte potrebna. S tem se izognemo prekomerni uporabi fitofarmacevtskih sredstev. V naših vinogradih delujemo po smernicah za Integrirano pridelavo, vključeni pa smo tudi v ukrep KOPOP. Ta podpira kmetijstvo v njegovi okoljski funkciji in je namenjen spodbujanju nadstandardnih sonaravnih kmetijskih praks, ki so usmerjene v ohranjanje biotske raznovrstnosti in krajine, ustrezno gospodarjenje z vodami in upravljanje s tlemi ter blaženje in prilagajanje kmetovanja podnebnim spremembam.
Ni skrivnost, da si občasno kakšen primer dobre prakse ogledate tudi v tujini. Letos ste bili na primer v Bordeauxu. Ste se od francoskih kolegov naučili kaj posebnega?
Vedno je dobro, da pogledaš, kaj delajo drugi. Tako dobiš nova znanja, ideje in zagon. Poleg tega pa se seznaniš tudi z novimi smernicami in priložnostmi za prihodnost. Letos smo poleg nekaj prestižnih kleti v Bordeauxu obiskali tudi oddelek za raziskave vina na Univerzi v Bordeauxu.
Tako kot moda velja za oblačila in druga področja, bi lahko rekli, da moda obstaja tudi na področju pitja vin. Katera vina so trenutno najbolj zaželjena?
Nova smer, ki v vinskem svetu ni več tako nova, v Slovenijo pa šele prihaja, so nedvomno rosé vina. Nanje smo se v kleti Vinakoper začeli pripravljati že lani. Tako smo letos trgu ponudili kar tri nova rosé vina. Capris Marine Ice Rosé v liniji penečih vin, v liniji mirnih rosé vin pa sta bili predstavljeni dve vini, in sicer Koper Rosé v privlačni novi steklenici, ljubitelji bolj resnih, modernih rosejev s poudarkom na mineralnosti in sadni sočnosti pa lahko uživajo v Capris Primovero roséju.
Vi sledite smernicam ali lastnemu slogu in okusu? Katera vina imate najraje?
Najbolje je, da vsak sledi svojemu okusu, ko govorimo o izboru vina za lasten užitek. Ko pa govorimo o pridelavi vina v večjem obsegu, moramo najprej zadovoljiti želje in splošni okus pivcev. Seveda jih moramo tudi sami kot večja klet krojiti in jih usmerjati. Ko pa govorimo o vinih višjih kakovostnih linij, je tu vedno tudi naš »podpis«, ki ga oblikuje Istra.
Kaj bo vinska klet Vinakoper pripravila ob letošnjem martinovanju?
Ob letošnjem martinovanju se obetata dva izredno zanimiva dogodka. Prvi bo že v petek, 10. novembra, ko bomo pod isto streho zbrali 15 vinogradnikov in vinarjev slovenske Istre s svojimi vini, od katerih bo vsaj eno mlado. Dogodek bo spremljal tudi gastronomski del, na katerem bodo obiskovalci lahko uživali tudi ob tipičnih jedeh. Drugi del pa bo v soboto, 11. novembra, ko bomo v sodelovanju z restavracijo Kogo organizirali Martinovo enogastronomsko doživetje, na katerem boste lahko uživali v stvaritvah kuharskih mojstrov iz restavracije, ki se je pred kratkim vpisala na zemljevid Michelinovih restavracij, ter vina, ki vam jih bova podrobneje predstavila z enologom Rokom Jamnikom.
Letošnje martinovanje bo imelo tudi dobrodelno noto. Pripravili smo namreč posebno polnitev oziroma vino z imenom 15 odtenkov Istre, ki združuje refoške 15 vinarjev slovenske Istre. Vino bo naprodaj od martinovanja dalje v Vinskem butiku. Celoten znesek od prodaje bomo namenili žrtvam poplav v Sloveniji.
Imate kakšen poseben nasvet za ljubitelje vin, kakšno splošno priporočilo, ki se ga je treba vselej držati?
Vino je pijača, ki nas druži in pričara čudovita doživetja, če ga le uživamo spoštljivo in v pravi meri, zato pristopajte k njemu spoštljivo in odgovorno, le tako nam bo ponudilo vse tisto, kar skriva v sebi od vinograda do steklenice. Na nas pa je, da tej uigrani pesmi prisluhnemo. Vedno pa naj velja prava mera.