Maske? Odločitev je vaša

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na predstavitvi strategije obvladovanja covid-19 zagotovil, da obveznega cepljenja ne bo.

Deli novico s tvojimi prijatelji
Strategijo covid-19 bo prevzela enajstčlanska strokovna komisija, ki bo delovala v okviru  NIJZ. “To bo enajst oseb, ki bo tehtalo priporočila specifičnih delovnih skupin, denimo za DSO, šole …” je sporočil prvi epidemiolog v državi Mario Fafangel.

Osnutek strategije je pripravljen, v posvetovalni skupini pa bodo sodelovali epidemiologinja Alenka Trop Skaza, ki je tudi Fafanglova namestnica, imunolog Alojz Ihan, sanitarna inženirka Andreja Kukec, infektologinja Tatjana Lejko Zupanc, antropolog Dan Podjed. Rade Pribaković Brinovec, specialist javnega zdravja, mikrobiologinja Viktorija Tomič, epidemiologinja Marta Grgič Vitek, Mitja Vrdelja, komunikolog in modelar epidemije Janez Žibert.

Mask in množičnih testiranj ne bo

Fafangel je poudaril, da masovna testiranja, kakršnih smo bili vajeni, niso smiselna. Glede nošenja mask je še dodal: “Maska je v natrpanem prostoru smiseln pristop, ki ga lahko vsak uporabi. Ti presodiš, ali boš uporabil to orodje. Na tebi je, da se odločiš, nikoli ne veš, ali je soseda noseča ali sosed gre na kemoterapijo.”

Maska je eden od ukrepov, s tem predvsem ščitimo druge …. Ukaza, da bodo maske obvezne, ne bo,” je še dodal Ivan Eržen, v. d. strokovnega direktorja NIJZ, in poudaril, da “bolezen poteka blago, stroški so nesmiselni. Če zbolimo, ostanemo doma, se posvetujemo z zdravnikom.”

Cepljenje

Fafangal je glede cepljenja: “Količine prilagojenih cepiv na začetku ne bodo tako masovne, za splošno populacijo ostaja ključno cepljenje z enim poživitvenim odmerkom, četrti odmerek je trenutno za imuno oslabele, verjetno bo kriterij tudi starost.”

V Sloveniji sicer okužbe s covid-19 naraščajo, prevladuje različica omikron in njegove podrazličice.