Med najboljšimi vini na svetu tudi istrska

Znani so rezultati z največjega in najvplivnejšega ocenjevanja vin na svetu – Decanter World Wine Awards.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Na letošnje jubilejno – dvajseto ocenjevanje Decanter Word Wine Awards je prispelo nekaj več kot 18 tisoč vin iz 57 držav. Razglasili so 50 zmagovalcev best in show, podelili 125 platinastih medalj, 705 zlatih, 5568 srebrnih in nekaj več kot osem tisoč bronastih. S srebrnimi in bronastimi odličji so se okitili tudi nekateri vinarji iz Slovenske Istre. Srebrne medalje so prejeli vinski kleti Vinakoper in Santomas ter vinarji Gašper Čehovin ter Robi & Dorjano Korenika, bronaste medalje pa so poleg Santomas in Vinakoper osvojili še vinska klet Bordon, Brič in Hrvatin.

Sicer so slovenski vinarji letos osvojili 12 zlatih in 80 srebrnih odličij ter nekaj več kot sto bronastih. Zlate medalje so osvojili Klet Brda, Štoka, Zuljan, Gašper Wines, Simčič Karol & Igor & Marijan, Ptujska klet, M-Enostavno dobra vina, Bužinel Wine Brothers, Domačija Bizjak, Bjana in Sinefinis Ferdinand.

Odlično so se odrezali tudi nekateri vinarji iz hrvaškega dela Istre, zlata odličja so denimo prejeli vina Kozlovič, Kabola, Vivoda, Benvenuti in Vinarija Rossi.

Med najboljšimi vini na svetu, ki so osvojila naslov »best in show«, pa so avstralska, ameriška, nemška, francoska, južnoafriška, italijanska, španska, novozelandska, portugalska, argentinska, grška, angleško, čilsko in celo srbsko vino.  Laskavi naslov je osvojila Vinarija Vinčić  s Fruške gore za vino Grašac.