Mleko: Pomemben vir kalcija in beljakovin

Mleko in mlečne izdelke strokovnjaki uvrščajo med funkcionalna živila, zaradi pomembnih hranil kot so beljakovine, kalcij in nekateri vitamini.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Mleko je koristno živilo v vsakodnevni prehrani. Pomembno je za izgradnjo mišic in kosti, športnikom pa lahko služi kot hidracijska pijača. Mleko, ki sicer vsebuje približno 87 odstotkov vode, kljub temu vsebuje vrsto pomembnih vitaminov in predstavlja glavni vir kalcija. Ta ni pomemben zgolj za otroke, temveč tudi za kosti starejših. Poleg nekaterega sadja in zelenjave je mleko ključen vir pri vnosu kalcija.  Njegov vnos lahko uravnavamo z uravnoteženo prehrano.

Mleko pa je tudi pomemben vir aminokislin, ki so sestavni del beljakovin. Mlečne beljakovine vsebujejo vse življenjsko pomembne aminokisline, ki jih moramo pridobiti s hrano. Uživanje mleka pa je pomembno za otroke pri razvoju, pri odraslih pa lahko preprečuje pojav osteoporoze.

Free Yogurt Milk photo and picture
Poleg mleka se priporoča tudi jogurt, kislo mleko in kefir.

Mleko primerno za športnike in tudi za vsak dan

Mleko lahko na svoj jedilnik uvrstijo tudi športniki, saj so mleko in mlečni izdelki odlični za regeneracijo mišic. Pripomorejo pa tudi k hitrejši obnovi mišic po poškodbi. Športnikom lahko mleko služi kot hidracijska pijača, ob tem pa mlečni sladkor je lahko tudi dobra alternativa običajnemu sladkorju.

Vnos mleka v telo se od posameznika do posameznika razlikuje, velja pa splošno prepričanje, da naj bi odrasli zaužil od 4 do 6 decilitrov mleka na dan oziroma ustrezno količino mlečnih izdelkov. Deciliter mleka vsebuje 120 mg kalcija. Poleg mleka pa je priporočljivo tudi uživanje mlečnih izdelkov, kot so jogurt, kefir in kislo mleko, ti poleg beljakovin in kalcija vsebujejo tudi mlečnokislinske bakterije, ki so koristne za našo prebavo.