Riž, ovseni kosmiči in druge žitarice so pogosto del uravnotežene prehrane, vendar se kvinoja še posebej izstopa zaradi svoje hranilne vrednosti. Lahko jo vključite v svoj jedilnik vsak dan, saj nutricionisti izpostavljajo številne zdravstvene prednosti, ki jih prinaša redna uporaba.
Diatetičari pojasnujejo, da je kvinoja hranilno bogata, naravno brezglutenska žitarica, ki ponuja širok spekter uporabe v prehrani in je prava zakladnica hranilnih snovi. Kvinoja je popoln vir beljakovin, saj vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin, poleg tega pa je odličen vir beljakovin – pol skodelice vsebuje 12 g beljakovin, medtem ko ima bela riža le 3 g.
Kvinoja vsebuje tudi vlaknine (6 g na pol skodelice) , bogata je pa z železom ter minerali, kot so folati, tiamin, mangan, fosfor in cink, piše Parade.
Dietetičarke še poudarjajo, da je kvinoja izjemno prilagodljiva in jo lahko uporabimo v različnih jedeh, bodisi kot sladki zajtrk s sadjem ali v slanih jedeh za kosilo in večerjo.
Zdravstvene prednosti kvinoje
Ker je kvinoja naravno brez glutena, je primerna tudi za ljudi s celiakijo ali intoleranco na gluten. Tukaj je pet glavnih zdravstvenih prednosti kvinoje:
- Stabilizira raven sladkorja v krvi
Kvinoja lahko pomaga pri ohranjanju stabilne ravni sladkorja v krvi in zmanjšanju tveganja za nastanek sladkorne bolezni tipa 2. Raziskave kažejo, da redna uživanje kvinoje na prazen želodec lahko izboljša raven glukoze v krvi in zmanjša porast sladkorja po obrokih. - Bogata z vlakninami
Vlaknine v kvinoji spodbujajo zdravje prebavnega sistema, pomagajo pri preprečevanju zaprtja in omogočajo boljše izločanje strupov iz telesa. Vlaknine prav tako pripomorejo k občutku sitosti, kar je lahko koristno pri obvladovanju telesne teže. - Povečuje energijo in vzdržljivost
Zaradi visoke vsebnosti kompleksnih ogljikovih hidratov in beljakovin, kvinoja zagotavlja dolgotrajno energijo, ne da bi povzročila nenadne skoke in padce ravni sladkorja v krvi, kar je pogosto posledica uživanja hrane z visokim glikemičnim indeksom. - Podpora srcu in ožilju
Kvinoja vsebuje zdravju koristne maščobe, predvsem omega-3 maščobne kisline, ki pripomorejo k zdravju srca in ožilja. Poleg tega vsebuje magnezij, ki pomaga pri sproščanju krvnih žil, s čimer se zmanjša tveganje za srčne bolezni. - Bogat vir mineralov
Kvinoja je izjemno bogata z minerali, ki podpirajo številne funkcije v telesu, vključno z zdravjem kosti, imunskim sistemom in tvorbo rdečih krvnih celic. Minerali, kot so železo, mangan, cink in fosfor, igrajo ključno vlogo pri različnih bioloških procesih.
Kvinojo lahko pripravimo na različne načine in jo vključimo v številne jedi, zaradi česar je odličen in vsestranski vir hranil. Ne glede na to, ali jo jeste kot osnovo za solato, prilogo, v juhah ali kot sladico, kvinoja ponuja nešteto možnosti za zdrav in uravnotežen obrok.