Močan, a poceni izdelek, ki bi ga morali jesti pogosteje

V današnjem času se vse več pozornosti posveča zdravju in prehrani, zato ni presenetljivo, da iščemo živila, ki so tako hranljiva kot tudi dostopna. Zdravstvene koristi teh živil segajo od povečanja energije do izboljšanja prebave in ravnotežja sladkorja v krvi. Poleg tega, da so tovrstna živila izjemno vsestranska in enostavna za vključitev v vsakodnevni jedilnik, imajo tudi številne koristi, ki pozitivno vplivajo na naše telo, ne glede na starost ali življenjski slog. Kljub temu pa večina ljudi pogosto spregleda enega izmed najbolj hranljivih in ugodnih živil, ki bi moralo biti stalnica v naši prehrani.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Riž, ovseni kosmiči in druge žitarice so pogosto del uravnotežene prehrane, vendar se kvinoja še posebej izstopa zaradi svoje hranilne vrednosti. Lahko jo vključite v svoj jedilnik vsak dan, saj nutricionisti izpostavljajo številne zdravstvene prednosti, ki jih prinaša redna uporaba.

Diatetičari pojasnujejo, da je kvinoja hranilno bogata, naravno brezglutenska žitarica, ki ponuja širok spekter uporabe v prehrani in je prava zakladnica hranilnih snovi. Kvinoja je popoln vir beljakovin, saj vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin, poleg tega pa je odličen vir beljakovin – pol skodelice vsebuje 12 g beljakovin, medtem ko ima bela riža le 3 g.

Kvinoja vsebuje tudi vlaknine (6 g na pol skodelice) , bogata je pa z železom ter minerali, kot so folati, tiamin, mangan, fosfor in cink, piše Parade.

Dietetičarke še poudarjajo, da je kvinoja izjemno prilagodljiva in jo lahko uporabimo v različnih jedeh, bodisi kot sladki zajtrk s sadjem ali v slanih jedeh za kosilo in večerjo.

Zdravstvene prednosti kvinoje

Ker je kvinoja naravno brez glutena, je primerna tudi za ljudi s celiakijo ali intoleranco na gluten. Tukaj je pet glavnih zdravstvenih prednosti kvinoje:

  1. Stabilizira raven sladkorja v krvi
    Kvinoja lahko pomaga pri ohranjanju stabilne ravni sladkorja v krvi in zmanjšanju tveganja za nastanek sladkorne bolezni tipa 2. Raziskave kažejo, da redna uživanje kvinoje na prazen želodec lahko izboljša raven glukoze v krvi in zmanjša porast sladkorja po obrokih.
  2. Bogata z vlakninami
    Vlaknine v kvinoji spodbujajo zdravje prebavnega sistema, pomagajo pri preprečevanju zaprtja in omogočajo boljše izločanje strupov iz telesa. Vlaknine prav tako pripomorejo k občutku sitosti, kar je lahko koristno pri obvladovanju telesne teže.
  3. Povečuje energijo in vzdržljivost
    Zaradi visoke vsebnosti kompleksnih ogljikovih hidratov in beljakovin, kvinoja zagotavlja dolgotrajno energijo, ne da bi povzročila nenadne skoke in padce ravni sladkorja v krvi, kar je pogosto posledica uživanja hrane z visokim glikemičnim indeksom.
  4. Podpora srcu in ožilju
    Kvinoja vsebuje zdravju koristne maščobe, predvsem omega-3 maščobne kisline, ki pripomorejo k zdravju srca in ožilja. Poleg tega vsebuje magnezij, ki pomaga pri sproščanju krvnih žil, s čimer se zmanjša tveganje za srčne bolezni.
  5. Bogat vir mineralov
    Kvinoja je izjemno bogata z minerali, ki podpirajo številne funkcije v telesu, vključno z zdravjem kosti, imunskim sistemom in tvorbo rdečih krvnih celic. Minerali, kot so železo, mangan, cink in fosfor, igrajo ključno vlogo pri različnih bioloških procesih.

Kvinojo lahko pripravimo na različne načine in jo vključimo v številne jedi, zaradi česar je odličen in vsestranski vir hranil. Ne glede na to, ali jo jeste kot osnovo za solato, prilogo, v juhah ali kot sladico, kvinoja ponuja nešteto možnosti za zdrav in uravnotežen obrok.