Močno zdravilo za 100 bolezni

Številne študije so dokazale, da je čili izvrsten zaveznik v boju proti mnogim boleznim – od možganske in srčne kapi, bolezni sklepov, bolezni jeter in še mnogih drugih. Raziskave dokazujejo, da fenolne snovi v čiliju pomagajo preprečevati številne bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, nevrološke spremembe in celo rak.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Čili paprike izvirajo iz Srednje in Južne Amerike, kjer so jih gojili tisočletja pred prihodom Evropejcev. Danes so njihove različne vrste razširjene po vsem svetu. Njihov okus pa se giblje od blagega do zelo pekočega. Čeprav botanično spadajo med sadeže, saj se razvijajo iz cvetov rastline in vsebujejo semena, jih v kulinariki pogosto obravnavamo kot zelenjavo.

Toda poleg tega, da so okusen dodatek k hrani, lahko čili popestri tudi vaše zdravje.

Zdravje srca

Kapsaicin v čili paprikah lahko blagodejno vpliva tudi na zamašen nos in olajša dihanje, kar je še posebej koristno v hladnejših zimskih mesecih. Še ena študija je potrdila koristi uživanja paprik za zdravje srca. Raziskovalci so ugotovili, da imajo osebe, ki redno uživajo jedi, ki vsebujejo čili, 26 % manjše tveganje za smrt zaradi srčnih bolezni. Poleg tega prejšnje študije nakazujejo, da čili lahko zmanjša vnetje, ki lahko vpliva na krvne žile okoli srca in povzroči zamašitev, ki vodi v srčni napad.

zdravilo za 100 bolezni chilly čili paprika

Možganska kap

Nova raziskava, objavljena v British Journal of Nutrition, je analizirala prehranjevalne navade več kot 50.000 odraslih, pri čemer so se osredotočili na pogostost uživanja svežih paprik, omak iz paprik in sušenih začimb. Ugotovili so, da so osebe, ki so uživale začinjeno hrano vsaj enkrat tedensko, zmanjšale tveganje za ishemično možgansko kap za 13 % v primerjavi s tistimi, ki redko ali nikoli niso uživali začinjene hrane. Ishemična možganska kap (možganski infarkt) je najpogostejša vrsta možganske kapi, ki nastane zaradi zamašitve arterij, ki oskrbujejo možgane s krvjo.

Tisti, ki so uživali začinjeno hrano tri krat na teden, so tveganje za zamašitev arterij zmanjšali skoraj za 20 %. Ta učinek je bil še posebej izrazit pri osebah z debelostjo. Ključni sestavine, ki omogoča vse te koristi, je kapsaicin, snov, ki čiliju daje pekočo toploto in spodbuja hitrejše izgorevanje energije v telesu, kar je še posebej koristno pri prekomerni teži. Poleg tega bi lahko tudi ljudje, ki so že doživeli možgansko kap, imeli koristi od uživanja čili paprik, kot je pokazala študija objavljena v Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases leta 2019. Ta študija je pokazala, da so bolniki, ki so uživali dodatek kapsaicina, imeli manjšo verjetnost za pojav disfagije, težave pri požiranju hrane in pijače. Ugotovljeno je bilo, da kapsaicin stimulira receptorje v mišicah grla, kar pomaga pri procesu požiranja.

Neuropatska bolečina

Raziskave kažejo, da lahko pripravki na osnovi kapsaicina pomagajo pri zmanjšanju neuropatske bolečine, in sicer za do 50 %. Redno uživanje tega sestavka, kot je pokazala študija objavljena v Journal of Pain, lahko poveča tudi toleranco na bolečino.

Zaščita pred demenco

Uživanje čilija bi lahko imelo zaščitni učinek tudi v boju proti demenci. Čeprav je bila študija izvedena na živalih, rezultati nakazujejo obetavne koristi kapsaicina tudi za ljudi. Znanstveniki z Univerze Southern Queensland so odkrili, da molekule kapsaicina pri podganah izboljšajo kognitivne sposobnosti, spomin in zmanjšajo že obstoječe plakete, povezane z Alzheimerjevo boleznijo. Še ena študija, objavljena v Translational Psychiatry, je potrdila, da kapsaicin zmanjšuje vnetje v možganih, ki je povezano z upadom kognitivnih sposobnosti.

Manj želene strani čilija

Kljub mnogim koristim tega pekočega začimbnega dodatka pa obstajajo tudi manj zaželene strani čilija. Kapsaicin je v nekaterih študijah pokazal potencialna protivnetna in protirakavinska lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati tveganje za raka želodca, vendar pa lahko pretirano uživanje čilija draži želodčno sluznico in poslabša simptome.

Poleg tega uživanje preveč začinjene hrane lahko vpliva tudi na zmanjšanje libida, kot kaže nedavna študija, izvedena na 373 moških. Študija je pokazala, da so moški, ki so jedli začinjeno hrano trikrat na teden ali več, imeli manjši libido. Prav tako so imeli 2,5-krat večjo verjetnost, da bodo trpeli zaradi erektilne disfunkcije v primerjavi z moškimi, ki so začinjeno hrano uživali manj kot enkrat tedensko. Kot pri vsem, je tudi tu rešitev v zmernosti.