Motivacija za vadbo

Deli novico s tvojimi prijatelji

V dveh obdobjih leta so vpisi v fitnes ali na organizirane vadbe na vrhuncu: zgodaj jeseni in takoj po novem letu. To sta obdobji, ko dobri nameni glede naše telesne forme dosežejo svoj vrhunec.

 

Običajno deluje tako, da si kupimo vse, kar potrebujemo za svojo telesno aktivnost, si damo narediti program vadbe in nato nekontrolirano vadimo. Prve tedne namenjamo 4 ali 5 treningov svojemu dobremu počutju, celo več, kot nam je bilo priporočeno ali smo si zadali; nato s časom zmanjšujemo frekvenco vadbenih enot in se začnejo pojavljati vrste težav, ki se zdijo nujne in nas silijo, da preskočimo in / ali prestavimo trening. Čez nekaj časa se nezadovoljno gledamo v ogledalo in nas potre ponovni neuspeh. Kako ostati motiviran, ko izgine prvotno navdušenje?

 width=

  1. Kratkoročni cilji

Prvič, ne glede na vaš cilj v smislu fizičnega počutja, se naučite osredotočati na majhne izboljšave, namesto da ostanete osredotočeni zgolj na končni cilj. Če potrebujete mesece treninga, da dosežete določeno težo ali zmogljivost, boste enostavno izgubili motivacijo. Nastavitev vmesnih ciljev pa vam bo pomagala ohranjati visoko motivacijo in vam bo dala priložnost, da proslavite svoje dosežke.

 

  1. Preverite napredek

Spremljanje svojih treningov in rezultatov glede na čas, težo, doslednost in občutke je dober način, da se nenehno zavedamo, kaj smo

naredili in kaj še moramo storiti. Za beleženje svojih izboljšav uporabite dnevnik, eno izmed številnih brezplačnih spletnih storitev, ali najemite osebnega trenerja, ki bo to storil za vas. Poleg merjenja je pomembno prepoznati svoj napredek in si vzeti čas, da pregledate, kaj je še treba storiti. Poleg tega je za ohranjanje visoke motivacije koristno videti pozitivne spremembe, ki se jih da zabeležiti. Če je na primer cilj shujšati, lahko uživanje v širših hlačah ali za eno luknjo ožje zapetim pasom obnovite energijo, da nadaljujete k cilju.

 

  1. Nagradite se

Praznovanje svojih dosežkov z darilom (nov par čevljev, hlač ali masaže, savne itd.) ali karkoli drugega vas osrečuje, je lahko zelo pomembno. Nagrajevanje samega sebe pomeni, da se imamo radi in ponavljamo, da je prizadevanje za fizično počutje najprej za nas. Poleg tega nagrade in praznovanja pomagajo razbiti rutino in preprečiti monotonost, ki je ena glavnih sovražnic motivacije.

  1. Delite

Svoje cilje delite s prijatelji in družino, tako da se pogovorite z njimi ali jih objavite na socialna omrežja. Na ta način bomo bolj pozorni, da ne bomo razočarali svojih prijateljev. Tudi po

mnenju Aristotela, ki je dejal, da “tisto, kar je izraženo, ostane pomnjeno”, delitev naših ciljev javno omogoča, da damo večjo moč svoji motivaciji.

 

  1. Poiščite partnerja

Trenirati sami lahko postane dolgočasno, a tveganje, da naletite na slabe dni, je zagotovo večje kot treniranje v družbi, s čimer uživate v medsebojni podpori.

 

  1. Imejte se lepo

Če nas bo cilj, ki smo si ga zastavili, osrečil, je skrivnost, da ga dosežemo v najkrajšem možnem času, uživati v vsakem koraku poti.

  1. Malo je bolje kot nič

Imate le pol ure časa in ne greste na tek, ker bi morali po programu teči eno uro ali pa se počutite krive, ker ste namesto treh serij naredili 2? Jasno in objektivno obstaja razlika, vendar pogosto ni tako velika; lahko se tudi osredotočimo na dejstvo, da smo kljub utrujenosti ali premalo časa vseeno uspeli biti del treninga, namesto da bi ga v celoti preskočili ali se grajali.

 

  1. Sprejmite

Nepričakovano obstaja, sprejmi ga. Vsak dan ni nihče 100% motiviran. Ko se pojavijo nepredvideni dogodki ali preprosto začutite, da ni dan, se poslušajte. Hitreje kot sprejmete “slabe dni”, hitreje bodo minili in se boste lahko z enakim motivom kot prej in z nedotaknjeno samozavestjo vrnili k iskanju svojega dobrega počutja. Eden od ključev motivacije je mirno sprejemanje težav.

  1. Mentalna odprtost

Na poti do našega cilja se lahko zgodi, da čutimo potrebo po spremembi pristopa. Mogoče sledite svojemu programu do konca, vendar vam ne prinaša zadovoljstva ali užitka; če je tako, se ne bojte eksperimentirati.

 

  1. Osredotočite se na cilj

Če menite, da se vaša motivacija zmanjšuje, se spomnite začetnih razlogov za svoj cilj. Če je bil vaš cilj usklajen z vašimi vrednotami in je bil postavljen na pravi način, boste ugotovili, da boste z lahkoto izpustili težave in se osredotočili na pravi cilj.

 

Iskanje fizičnega dobrega počutja skozi nekaj, kar nam ni všeč, ni pametno. Zagotovo lahko dosežete več in boljše rezultate, če počnete nekaj, kar vas veseli in navdušuje.

 

Sabrina Simonovich,

prof. športne vzgoje, trener fitnesa, učitelj joge, učitelj in trener alpskega smučanja, prehranski svetovalec

www.sabrinafit.eu.