Na Danskem povabila na kavo ne boste dobili

Danci kavo spijejo po poti, pred računalnikom v jutranjih urah, v službi ali pa po kosilu.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ne glede na temperature je moja najljubša pijača vedno kava. Kava z mlekom v lokalu, z ogromno toplega mleka doma, brezkofeinska zvečer in za na pot, v termovki pa dopoldne na sprehodu. V poletnih mesecih si najraje naredim domačo ledeno kavo, s čimer sem med prvim letošnjim vročinskim valom šokirala svojo mamo. Prosila me je, če lahko poskusi moj skoraj polliterski zvarek in me samo zgroženo vprašala, če mi je to res všeč. Preveč vodeno, preveč mleka in potem še led? Saj to ni kava!

Pa sem se spomnila na vse kavne puriste, ki sem jih srečala tako na Danskem kot v Sloveniji. Včasih se zdi, da ima vsak najmočnejše mnenje prav o načinu priprave kave. Sama predstavljam tisti 1 % gostov, ki si naroča v kavarnah »ljubljansko belo kavo«, ker želim čim večjo skodelico s čim več užitka. Nikoli nisem razumela ljudi, ki si naročajo črno kavo ali pa espresso, čeprav priznam, da je to bolj »pravilen« način pitja kave. Hitro, efektivno in gremo naprej.

Na Danskem sta bila najbolj popularna dva popolnoma si nasprotujoča pola, kar se tiče kave – v vsaki »mainstream« kavarni in pekarni si dobil najmanj 2 dl kave, zmešane z najrazličnejšimi tekočinami. Izbiral si lahko med šestimi rastlinskimi napitki, med navadnim mlekom, sirupi, okusi, temperaturo … Naročila v tovrstnih kavarnah so postala pri nekaterih že tako dolga, da je bilo prav komično. Po drugi strani pa so bila čedalje bolj popularna mesta, kjer so prodajali samo kavo. Imeli so menije z 20 različnimi kavami z vseh koncev sveta. Če si prosil za mleko, so te samo grdo pogledali in ti pojasnili, da se v kavi ne pije mleka. Sladkor je bil seveda čista tabu tema.

A največja razlika med danskimi in slovenskimi kavami je med tistimi, ki si jih kuhamo doma. Medtem ko v Sloveniji večina gospodinjstev še vedno prisega na močno turško kavo, si Danci najraje kuhajo na litre filter kave. In če pri nas ni nič smešnega nekoga povabit na kavo v lokal ali domov in mu res postreči samo s kavo ter ob pitju klepetati ure in ure, na Danskem povabila na kavo ne boste dobili. Kavo se spije po poti, pred računalnikom v jutranjih urah, v službi ali pa po kosilu, da se spet zbudiš. Ne gre za družabno pijačo, ta je rezervirana za pivo.

Zanimivo pa bo videti, ali bo kava preživela med mlajšo generacijo, saj vse pogosteje tudi pri nas opažam, da srednješolci in študentje menjajo jutranjo kavo za energijske napitke, v katere s tresočimi rokami in zaspanimi pogledi polagajo vse upanje, da jih bodo zbudili in jim dali energijo za preživetje tako napornih študentskih poletnih dni.