Na Dnevu odprtih vrat so se dijaki seznanili z delom sodišča (FOTOGALERIJA)

Na Okrožnem sodišču v Kopru so v torek, 3. oktobra, pripravili Dan odprtih vrat, ki je bil namenjen dijakom Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana. Dijakom so predstavili delovanje sodišča in nekaj zanimivosti iz zgodovine, ogledali pa so si lahko tudi simulacijo kazenske obravnave. Pod vodstvom okrajne sodnice mag. Bojane Štrukelj skušamo s tem primerom dobre prakse na koprskem sodišču odpreti vrata trajnemu sodelovanju z Srednjimi šolami Koprskega okrožja, predvsem v okviru predmeta Državljanska vzgoja.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Dijake je sprejel direktor Okrožnega sodišča v Kopru Milan Repovž. Delovanje tožilstva je predstavila okrožna državna tožilka Katjuša Poropat Lakošeljac. V okviru predstavitve sodišča so jih seznanili s kratko zgodovino in pomenom sodišča za okolico. Stavba koprskega sodišča, zgrajena leta 1987, je bila sicer sploh prva v naši državi, ki je bila dejansko namenjena sodišču oziroma sodstvu, medtem ko večina sodišč po Sloveniji še danes obratuje v starejših, nekatera tudi v zgodovinskih stavbah.

 

Dijake so sprejeli tudi varnostniki, ki so zanje pripravili demonstracijo varnostnega pregleda ob vstopu na sodišče, vključno z uporabo opreme za odkrivanje kovin in posebne rentgenske naprave. V okviru obiska so si dijaki med drugim ogledali tudi prostore zemljiške knjige, kjer jim je vodja zemljiške knjige Barbara Primc z animacijo preko zgodbe predstavila osnovne pravice, ki se vpisujejo v zemljiško knjigo, pa tudi vse listine, ki jih potrebujemo pri tem. Poleg tega jim je prikazala tudi pisave, jezik, ledinska in domača imena domačij v ročni knjigi.

 

Verjetno najzanimivejši del za dijake je bila simulacija kazenske obravnave, v katero so jih interaktivno vključile sodnice. Sodišče se je sicer s ponudbo širšega nabora tematik za simulacijo poskušalo približati potrebam šole ter aktualnosti in relevantnosti obravnavane tematike. Za simulacijo kazenske obravnave je bila izbrana tematika  vožnja pod vplivom alkohola. Sicer pa se je tudi drugače skušalo dijakom približati delovanje sodišča na zanimiv in dinamičen način, med drugim tako, da so jih skušali vključiti v samo simulacijo, pa tudi preko popestritve dogajanja z ogledom videoposnetka in z reševanjem kviza.