Dr. Dragan Marušič: “Morali bi preiti od besed k dejanjem”

Zadnjo junijsko sredo je Martinčev trg v Kopru gostil pogovorni večer Nad obalo se jasni. Znani obrazi, pronicljive misli, glasba in smeh so na trg privabili lepo število obiskovalcev.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Za uvod v večer je poskrbel Tomi Purich s Teom Collorijem, Caterino Stanisci in Janezom Skazo, nato sta se voditelju Tomažu Peroviču pridružila brata Dragan in Dorijan Marušič. Dorijan Marušič je izpostavil pobudo Gledališča Koper o ustanovitvi gledališča za otroke: “Treba je vlagati v prihodnost in otroke.” Dr. Dragan Marušič je izpostavil nujnost decentralizacije, pri kateri bi morali preiti od besed k dejanjem.

Ravnateljica največje koprske osnovne šole Ingrid Poropat in ravnatelj Osnovne šole Vojke Šmuc v Izoli Anton Baloh sta izpostavila težave, s katerimi se srečujejo otroci zaradi epidemije. Ingrid Poropat: “Šele sedaj se srečujemo s posledicami korone. Otroci so se odtujili. Šola je kraj pridobivanja socialnih interakcij in veliko več – vsega tega so bili otroci prikrajšani.” 

Anton Baloh je spregovoril tudi o vplivu epidemije na jezik: “Nivo slovenščine se je poslabšal. Slovenščina se je govorila in se govori na način, da jo otroci lahko reproducirajo, pretežno v šoli. Doma pa se v večini pogovarjajo v dialektih, slengih ali celo drugih jezikih. Odkloni pri jeziku so zelo veliki.”  Poudaril je tudi, da je potrebno posodobiti vzgojne cilje in naloge. Dodal je še, da se v župansko tekmo ne bo podal, saj ostaja v svoji stroki.

Med pogovori je občinstvo nasmejal stand-up komik Rok Bohinc. Na koncu pa se je gostitelju večera pridružila še igralska zasedba novega filma Petra Bratuše: Gajin svet 2. Večer so popestrili igralec Lotos Vincenc Šparovec, scenaristka Špela Levičnik Oblak in igralka Uma Štader. Premera filma bo konec avgusta.