Ultra predelana živila (UPH), ki predstavljajo več kot 70 odstotkov prehranske ponudbe v Združenih državah Amerike, vsebujejo visoke ravni natrija, rafiniranih sladkorjev, nezdravih maščob in kemičnih dodatkov.
Ti izdelki, ki so bili industrijski predelani, so postali ključni del vsakodnevne prehrane, vendar vse več raziskav kaže na njihove negativne učinke na zdravje, piše New York Post.
Aditivi lahko vplivajo na življenjsko dobo
Nedavna študija je pogosto uživanje UPF povezala s povečanim tveganjem za številne resne zdravstvene težave, vključno s srčno-žilnimi boleznimi, rakom, debelostjo, sladkorno boleznijo tipa 2 in celo prezgodnjo smrtjo.
Raziskovalci opozarjajo, da lahko dolgotrajno uživanje te hrane pomembno vpliva na pričakovano življenjsko dobo.
Najnovejša raziskava, izvedena v Nemčiji in objavljena v prestižni znanstveni reviji eClinicalMedicine, je ponudila globlji vpogled v vpliv ultra predelane hrane (UPH) na zdravje, s posebnim poudarkom na vlogi nekaterih aditivov pri povečanju tveganja za prezgodnjo smrt.
V študiji je sodelovalo 187.000 anketirancev, starih od 40 do 75 let, ki so vodili podroben dnevnik svoje prehrane. Povprečna starost udeležencev je bila 58 let, 57 odstotkov pa jih je bilo žensk. Gre za eno največjih tovrstnih študij, ki ponuja dragocen vpogled v povezavo med aditivi v živilih in negativnimi zdravstvenimi izidi.
Ultra predelana hrana je v povprečju predstavljala približno 20 odstotkov celotnega dnevnega vnosa hrane preiskovancev, vključenih v študijo.
V 11 letih spremljanja je bilo zabeleženih približno 10.200 smrti, analiza podatkov pa je pokazala jasno povezavo med uživanjem določenih aditivov v takšnih živilih in povečanim tveganjem za prezgodnjo smrt.
Pet najnevarnejših sestavin
Raziskovalci so opredelili pet glavnih skupin sestavin, ki so pokazale najmočnejšo povezavo s tveganjem za smrtnost: arome, ojačevalci okusa, barvila, umetna sladila in različne oblike sladkorja.
Med najbolj problematičnimi aditivi so bili opredeljeni glutamat in ribonukleotidi (ki izboljšajo okus), acesulfam, saharin in sukraloza (umetna sladila), pa tudi tehnološki pripomočki, kot so sredstva za zgoščevanje, strjevanje in stabilizacijo.
Sladkorni aditivi – fruktoza, invertni sladkor, laktoza in maltodekstrin – katerih prisotnost je povezana tudi z večjim tveganjem za zdravje.
Zanimivo je, da je edina skupina aditivov, ki je pokazala možen zaščitni učinek na zdravje, snovi, ki se uporabljajo v živilski industriji za zgoščevanje in dajanje želatinaste teksture hrani, kot je pektin.
Za razliko od drugih aditivov je bilo njihovo uživanje povezano z manjšim tveganjem za prezgodnjo smrt.
Znanstveniki sumijo, da je razlog za to pektin – naravna vlaknasta snov, ki jo najdemo v sadju in se pogosto uporablja v izdelkih, kot so džemi in marmelade.
Pektin lahko pomaga pri prebavi, znižuje slab holesterol in pomaga vzdrževati stabilno raven sladkorja v krvi, kar vse prispeva k boljšemu splošnemu zdravju.
Niso našli nobenih povezav z modificiranimi olji, viri beljakovin ali vlakninami.
»Študija je pokazala, da niso vse sestavine v ultra predelani hrani enako škodljive – medtem ko so nekatere jasno povezane s povečanim tveganjem za smrtnost, druge niso pokazale pomembne povezave,« zaključujejo avtorji študije.
Ugotavljajo, da te ugotovitve predstavljajo pomemben prvi korak pri prepoznavanju aditivov, ki bi morali imeti prednost pri ukrepih javnega zdravja, pa tudi v prihodnjih raziskavah, ki bi morale dodatno pojasniti njihove učinke na zdravje ljudi.
Čeprav so bili že prej izraženi dvomi o sestavinah v ultra predelani hrani, avtorji te študije poudarjajo, da je njihova študija prva, ki podrobno preučuje povezavo med specifičnimi aditivi in tveganjem za prezgodnjo smrt.
Vendar poudarjajo, da je analiza temeljila na samoporočanju podatkov o prehranjevalnih navadah udeležencev, kar je omejitev. Zaradi tega pozivajo k dodatnim raziskavam, ki bi potrdile in poglobile njihove ugotovitve.