Najbolj zdrav način pitja kave? 

Kava je za mnoge nepogrešljiv del jutranje rutine – dišeča, topla in poživljajoča. A vse pogosteje jo spremljajo sladkor, mleko, smetana in različni okusi, ki našo skodelico sicer naredijo slajšo, a žal tudi manj zdravo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Nedavne raziskave so pokazale, da imajo tisti, ki pijejo črno kavo ali kavo z zelo malo dodatki – manj kot 2,5 grama sladkorja in 1 gram nasičenih maščob na skodelico – nižje tveganje za prezgodnjo smrt, tudi zaradi bolezni srca in raka. Ljubitelji kremastih kavnih napitkov s sladili, mlekom in dodatki pa teh koristi niso imeli.

Zakaj je črna kava tako dobra?

Brez dodatkov je kava pravo naravno bogastvo. Vsebuje klorogensko kislino in diterpene – snovi z močnim antioksidativnim in protivnetnim učinkom. Pravzaprav je kava eden izmed najbogatejših virov antioksidantov v naši vsakodnevni prehrani.

Zaradi teh lastnosti lahko redno uživanje črne kave, seveda v zmernih količinah, pozitivno vpliva na srce, prebavo, presnovo in celo na dolgoživost.

Nenavadna kava, ki jo Švedi pijejo za več moči in boljšo koncentracijo

Včasih je manj res več

Če želite iz svoje skodelice kave potegniti kar največ koristi, naj bo čim bolj preprosta. Brez sladkorja, smetane in dodatkov – ali z le minimalno količino.

Črna kava ne le da razbudi in osveži, ampak vas lahko tudi dolgoročno podpre pri ohranjanju zdravja. Zato naslednjič, ko posežete po kavi, pomislite: morda je najboljši dodatek tisti, ki ga izpustite.

kava

In še nasvet za konec: če imate težave s srcem, pritiskom ali občutljivostjo na kofein, se pred spremembo navad posvetujte z zdravnikom ali strokovnjakom za prehrano.