Najboljši krofi sveta: Recepti in ideje za popoln pustni posladek

Bliža se čas pustnih šem in čas, ko Slovenci pojemo na milijone krofov. Kateri so najboljši, najbolj posebni in kateri najbolj trendi? Tukaj je nekaj svetovnih primerov, ki jih lahko poustvarite tudi doma.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Bombolone – italijanska bomba

Na pogled podobne našim krofom, a bistveno bogatejše z nadevom! Bombolone, priljubljene italijanske sladice, so mehke in rahle, kljub temu pa jih v roki občutimo težje – prav zaradi obilnega polnila. Njeno ime izhaja iz besede “bomba”, saj je krof bogato napolnjen in težak. Namesto našega tradicionalnega marmeladnega polnila, bombolone polnijo predvsem z mascarpone nadevom ali slastno slaščičarsko kremo, odišavljena s kapljico limoncella.

Italijani jih najraje uživajo za zajtrk ob skodelici kremastega cappuccina. Priljubljene so predvsem v Toskani, kjer jih prodajajo na vsakem koraku – od pekarn do obmorskih stojnic.

bombolone krofi pust recepti
Bombolone

Berliner – priljubljen nemški krof

V Nemčiji sladko ocvrto pecivo, polnjeno z marmelado, poznajo pod imenom Krapfen ali Berliner. Slednje ime se je uveljavilo že v 19. stoletju, izvira pa iz zanimive zgodbe. Po legendi naj bi krof dobil ime po berlinskem peku, ki zaradi zdravstvenih razlogov ni mogel služiti v vojski. Kljub temu so mu dovolili, da za vojake pripravlja hrano – in tako je nastal slasten Berliner!

Ta krof se običajno polni z marelično ali malinovo marmelado in obilno posuje s sladkorjem v prahu. V različnih nemških regijah jo poznajo pod različnimi imeni, na primer Pfannkuchen v Berlinu in Kreppel v Frankfurtu.

Krapfen pust Krofi recepti
Krapfen

Ameriški krofi iz kislega testa

Ste ljubitelj kislega testa? Uporabite ga lahko za veliko več kot le za peko kruha. Ameriški krofi iz kislega testa so odlična izbira za vse, ki radi eksperimentirajo s peko krofov in iščejo nove načine, kako jih speci. S svojim rahlim in zračnim testom ter rahlo kislim priokusom takšni krofi ponujajo popolno ravnovesje med tradicijo in sodobnimi okusi.

Bola de Berlim – portugalski krof

Čeprav ime namiguje na Berlin, je Bola de Berlim pravzaprav mehek in puhast tradicionalni portugalski krof, polnjen s sladko jajčno kremo. V Portugalsko so ga prinesli nemški Judi, domačini pa so recept z veseljem sprejeli in prilagodili po svoje – predvsem z drugačnim nadevom. Medtem ko so nemške krofe polnili z marmelado, je portugalska različica bogatejša s kremasto jajčno kremo, ki jo lahko po želji obogatite tudi z vaniljevo aromo.

Bola de Berlim Recepti Krof Pust
Bola de Berlim
Francoski beignets – sladko razvajanje iz New Orleansa

Vonj sveže ocvrtega testa, posutega s sladkorjem, v mnogih delih sveta prebuja lepe spomine na otroštvo. Ena od prestolnic tega sladkega užitka je New Orleans, kjer so beignets nepogrešljiv del kulinarične tradicije. V Louisiano so jih prinesli francoski priseljenci in so danes ena najbolj prepoznavnih lokalnih dobrot. Te slastne posladke, ki so podobni našim krofom, a pogosto kvadratne oblike, postrežejo obilno posute s sladkorjem v prahu.