Sočne, sladke, hkrati pa dovolj kisle in osvežilne – borovnice so eno najbolj priljubljenih, najslastnejših in najzdravih vrst sadja.
V njih lahko uživamo tudi pozimi, saj so zamrznjene borovnice vedno odlična izbira za dopolnitev raznih sladic. A kar nam je februarja pogosto na mislih, so zagotovo slastni krofi.
Sestavine za borovničev džem
za približno 450 ml džema – količine lahko podvojite, če želite več
600 g borovnic (svežih ali odmrznjenih)
300 g sladkorja
1 žlica limoninega soka
Priprava borovničevega džema
1. V lonec dajte borovnice, sladkor in limonin sok.
2. Lonec postavite na nizko temperaturo, da se sladkor počasi začne topiti – občasno premešajte z leseno kuhalnico.
3. Ko se sladkor začne topiti in se sadje segreva, zmečkajte borovnice s tlačilko za krompir (po želji nekaj pustite celih).
4. Ko se sladkor povsem stopi, zvišajte temperaturo, zavrite in kuhajte 15 minut – ves čas mešajte, da se sladkor ne prime na dno.
5. Če želite preveriti, ali je džem gotov: dajte krožniček za nekaj minut v hladilnik, nato nanj kanite malo džema. Če z žlico naredite črto in džem ostane na mestu (se ne razlije), je pripravljen.
6. Džem prelijte v steriliziran vroč kozarec (pustite približno dva prsta praznega prostora), zaprite in ga takoj obrnite na glavo (pokrov navzdol), da se vakumsko zapre.
Dober tek!