Najboljša, najlažja in najhitrejša focaccia so nekateri od vzdevkov za okusen italijanski ploščati kruh, ki so jih bralci napisali kuharici Liberty Mendez pod receptom. Od preproste italijanske specialitete vas loči približno 25 minut priprave, 20 minut peke in nekaj časa, ki ga potrebujete za vzhajanje testa.
Focaccia – sestavine
500 g moke + za posipanje
7 g suhega kvasa
2 čajni žlički morske soli
olivno olje
1 čajna žlička grobe morske soli
vejice rožmarina
Priprava
Moko stresite v veliko skledo. Na eni strani moke zmešajte kvas, na drugi pa fino sol ter vse skupaj premešajte. Sol ločimo od kvasa, da ga ne deaktivira.
Na sredini moke naredite vdolbinico in dodajte 2 žlici olja. Postopoma prilijte 350–400 ml mlačne vode, dokler ne dobite rahlo lepljivega testa (morda ne boste potrebovali vse vode).
Delovno površino posujte z moko in nanjo prenesite testo. Gnetite 5–10 minut, dokler testo ni mehko in manj lepljivo. Nato ga preložite v čisto skledo, pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati 1 uro, da se podvoji.
Namažite pravokoten, plitek pekač (25 x 35 cm). Testo preložite na delovno površino, nato ga razvaljajte na velikost pekača. Pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati še 35–45 minut.
Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. S prsti pritisnite v testo, da naredite vdolbine. Zmešajte žlico in pol olivnega olja, eno žlico vode in ščepec soli ter prelijte čez kruh. V vdolbine v testu potisnite vejice rožmarina.
Pecite 20 minut, da se zlato rjavo zapeče. Medtem ko je kruh še vroč, ga pokapajte z eno ali dvema žlicama olivnega olja, narežite in postrezite.
Poleg rožmarina na focaccio lahko položite tudi paradižnik in oljke, več v receptu tukaj.