Naravni načini barvanja postajajo vse bolj priljubljeni. Ta pristop ne omogoča le doseganja čudovitih odtenkov, temveč je postopek tudi varen za zdravje.
- Čebulne lupine
Eden izmed najbolj priljubljenih načinov barvanja so čebulne lupine. Gre za naravno barvilo, s pomočjo katerega se jajca obarvajo v čudovito rjavo barvo.
- Čebulne lupine napolnite z vodo in jih kuhajte od 15 do 40 minut.
- Nato dodajte sol in jajca kuhajte 10 minut.
- Kurkuma
Kurkuma je prav tako še eno naravno barvilo. Vodi dodajte 2 do 4 žlice kurkume, odvisno od želenega rezultata. Če želite jajca nežno rumene barve, dodajte manjšo količino začimbe. Če želite bogatejšo barvo, dodajte 4 žlice.
- V vodo dodajte sol in zavrite.
- Jajca kuhajte 10 minut.
- Nato jih vzemite iz vode in sperite.
- Jajca položite na papirnato brisačo in jih pustite, da se popolnoma posušijo.
- Hibiskus
Za sivomodri, lila ali celo temno modri odtenek poskusite jajca skuhati v hibiskusu. Hibiskus je zeliščni čaj iz posušenih cvetov sudanske vrtnice.
- V lonec dodajte 70 gramov čaja in mu dodajte približno 1 litrom vode.
- Zavrete in kuhate pod pokrovom 15-20 minut.
- Dodajte 1 žlico soli, nato pa spustite jajca.
- Jajca morajo biti sobne temperature, sicer lahko počijo.
- Jajca spustite v pobarvano vodo in jih pustite za 10 minut.
- Med kuhanjem se lahko zdi, da se ne obarvajo in ostanejo bela. Ko pa jajca vzamete ven, bodo pred vašimi očmi spremenila barvo in postala vijolična.
Želeni odtenek lahko dobite glede na čas, ko so jajca izpostavljena kisli juhi.
- Rdeče zelje
Rdeče zelje obarva jajca v nežno turkizno in modro barvo.
- Zelje narežite na majhne koščke in jih dodajte v lonec.
- Napolnite ga z 2 litroma vode, zavrite in na nizkem ognju kuhajte 30-40 minut.
- Hkrati skuhajte jajca in jih ohladite.
- Ko je zelje kuhano, ga odstavite z ognja in prav tako ohladite.
- Prelijte v skledo in dodajte žlico sode bikarbone.
- Jajca potopite v raztopino in jih čez noč pustite v hladilniku.
- Nato jih položite na papirnato brisačo in pustite, da se popolnoma posušijo.
- Špinača
Špinača je še en naravni produkt, ki lahko pomaga pridobiti zeleno barvo.
- Za to boste potrebovali 200 gramov špinače, nato jo sesekljate in prelijete z vodo.
- Vodo zavrite, po vretju pa špinačo kuhajte še 5 minut.
- Jajca skuhajte vnaprej in jih ohladite.
- Počakajte, da se špinačna voda ohladi, nato odstranite špinačo.
- Potopite vanjo kuhana jajca in jih čez noč pustite v hladilniku.
Nasvet: Za naravni sijaj lahko posušena jajca premažete z rastlinskim oljem.