“Naredimo nekaj dobrega!”

Danes obeležujemo svetovni dan rinfuze. Največje premike na področju trenda nakupa z lastno embalažo delajo manjši trgovci – tudi v slovenski Istri.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Letos drugič zapovrstjo na pobudo britanske organizacije City to Sea obeležujemo svetovni dan rinfuze. Po podatkih Ekologov brez meja, ki v Sloveniji spremljajo trende na področju nakupa z lastno embalažo, je pri nas okoli 128 trgovin, ki vsaj določene izdelke ponujajo brez embalaže. Ena izmed njih je Ekola, ki jo na Vojkovem nabrežju v Kopru vodi Špela Bobič. “Ideja za trgovino brez embalaže se mi je porodila, ker sem si tudi sama želela kupovati živila v takšni trgovini.”

V trgovino Ekola ljudje prihajajo s svojo embalažo za večkratno uporabo in izbirajo med (v veliki večini) lokalnimi izdelki. “Če se ne da dobiti lokalnih, potem iščem slovenske. Če ne dobim slovenskih, izbiram med kakovostnimi izdelki iz tujine,” doda Špela, ki prisega na naravne, zero waste in kilometer 0 izdelke.

Detergent iz Divače, koruza iz Buzeta

”Poleg hrane, pijače in različnih začimb ter zelišč, v Ekoli najdete tudi higienske pripomočke, čistila in ideje za darila najbližjim. Veliko je povpraševanja po alkoholnem kisu, detergentu za pranje perila, Palominem papirju in šamponih v trdi obliki,” pove Špela, ki se po milo in detergent z večjimi namenskimi posodami zapelje do Divače, po koruzo za bobiče pa čez mejo, v Buzet. Druga zelenjava in sadje sta pridelana na kmetijah v slovenski Istri.

Za nakup z lastno embalažo se moramo zavestno odločiti

Rada prisluhnem željam in predlogom strank. V Ekolo zahajajo tako starejše gospe kot velike družine, pa vegani, ki cenijo, da nimam izdelkov v plastični embalaži,” pove Špela, in doda, da je glavni cilj kupovanja izdelkov v rinfuzi zmanjševanje količine odpadkov. “S tem naredimo nekaj dobrega,” zaključi s sloganom trgovine, ki vabi potrošnike k do narave prijaznejšemu življenjskemu slogu.