Nasveti: najlažji način za čiščenje žara

Čas je za prve žare, prvomajski prazniki so tu. Po zimi, ki se je zdela dolga, je prišel čas, da iz kleti spravimo žare. Ne glede na to, ali ste začetnik ali imate izkušnje, je jasno, da ga morate za ta podvig najprej očistiti.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Neočiščeni žari ne ogrožajo le zdravja, ampak tudi spremenijo okus hrane in lahko upočasnijo čas pečenja. Zato vam ponujamo nekaj nasvetov, kako pred pripravo jedi očistiti žar.

Za začetek morate določiti, ali so vaše rešetke za žar iz porcelana, litega železa ali nerjavečega jekla, saj vam bo to povedalo, kaj potrebujete.

Za čiščenje porcelanastih rešetk uporabite krtačo z mehkimi ščetinami ali najlonsko krtačo. Lito železo je močno, zato lahko prenese tiste grobe žične krtače. Vendar zlahka rjavijo, zato je priporočljivo, da po čiščenju nanesete plast jedilnega olja. Inox rešetke ne zahtevajo posebne obdelave, pomembno je le, da se dobro posušijo. Za pripomočke pri čiščenju se priporoča, da vzamete aluminijasto folijo. Zadnje čase je zelo priporočljiv tudi kamen za žar, po katerem le obrišete rešetke žara.

Vendar pa obstaja en preprost in naraven način za čiščenje rešetk vašega žara, in to je čebula. Presenetljiva metoda dejansko deluje tako, da kisli encimi iz čebule razgradijo maščobo, in če uporabljate oglje, čebulo po uporabi preprosto vrzite v ogenj.