Nasveti za januarska opravila na vrtu

Deli novico s tvojimi prijatelji

Leto za pozabit je za nami in upam, da je bilo na vrtovih bolj uspešno in s plodovi bogato, da smo lahko s pridelki razvajali brbončice. Januar je za naravo obdobje mirovanja. Na gredicah je dela zelo malo. Če nam vreme in temperature prizanesejo, lahko gredice vseeno prekopljemo. Čas je primeren za analizo naše pravkar končane sezone. Ugotovimo, če smo izbrali primerne vrste rastlin ter kakšen je bil njihov pridelek. Podrobno lahko tudi pregledamo orodje in po potrebi zamenjamo ročaje ter nabrusimo rezila, razkužimo škarje in nože.

 

Na gredicah lahko še vedno pobiramo radiče, endivijo in ohrovte. Glavni ohrovt je zelo dober tudi če ga mraz malo oplazi, brstični ohrovt pa je primeren za pobiranje do konca meseca. Motovilec je v januarju lahko velikokrat na jedilniku. Na gredicah je lahko prisoten tudi por, ki je bogat z vitamini. V rastlinjakih lahko posejemo grah, peteršilj, solate in čebulo, ki jo bomo porabili na prvih piknikih.

 

Zeliščni vrt je odet v zimsko spanje, rastline so zaključile z vegetacijo. Potrebno je narediti podroben pregled rastlin, da ugotovimo kako učinkovita je bila njihova prehrana v preteklem letu. Pogledamo tudi če so rastline poškodovane ali imajo kakšno bolezen ter poškodovane dele odstranimo in uničimo. V specializiranih trgovinah poiščemo organska gnojila v obliki komposta. S tem bomo dodali rastlinam dovolj primerne hrane ter revitalizirali tla, saj bodo postala bolj bogata z mikroorganizmi.

 

Pri usposobljenih prodajalcih se lahko pozanimamo o novostih na tržišču in ocenimo ali je kakšna nova rastlina primerna za popestritev našega zeliščnega vrta.

 width=Sadni vrt je v januarju na pogled zelo dolgočasen, a vseeno je potrebno postoriti določena dela. Lahko začnemo z obrezovanjem. Obrezovanje sadnega drevja je zelo pomembno opravilo, saj vzbodbuja razvoj močnega, vitalnega in zdravega rodnega lesa. Z njim vzdržujemo zračnost in osvetlitev krošenj, ki so osnova za dobro zdravje rastlin. Obrezujemo breskve, nektarine, slive in višnje. Mlade slive in češnje obrezujemo že spomladi, starejše šele poleti. Poleg obrezovanja pregledamo tudi armature v vinogradih in privezovalne kole v sadovnjakih.

 

V okrasnem vrtu lahko v januarju, če so dnevi sončni, namesto plodov nabiramo D vitamin. Uživamo v cvetovih okrasne kutine in v dehtečih cvetovih golega jasmina. Tudi mahonije in rožmarin nas obdarjajo s svojimi cvetovi. Če nam vreme dovoljuje, lahko rastlinam dodamo kompost, ki se ima tako do začetka vegetacije čas primerno predelati.

 

Dušo in dinamiko vrtu dajejo v zimskih mesecih ptice, zato poskrbimo, da postavimo ptičje krmilnice in jih napolnimo z mešanimi semeni, po ograjah pa lahko obesimo lojne pogače. Če imamo možnost postavimona na vrt tudi pitnik za ptice, ki lahko služi tudi kot okras.

Na travnih površinah so problematični nanosi odpadlega listja, zato listje odstranimo, kajti v nasprotnem primeru se pod listjem aktivirajo procesi gnitja in s tem uničijo travno površino.

 

Sašo Mejak