Nasveti za kampiranje: na kaj moramo biti pozorni

Kampiranje je dober izziv in je lahko tudi dobra avantura. Vsi, ki so enkrat poskusili življenje v naravi, se vanjo pogosto vračajo, saj sta mir in počitek zagotovljena. Če imate le željo, pa ne veste, kaj storiti, je tukaj nekaj nasvetov za kampiranje.

Deli novico s tvojimi prijatelji
Izberite pravo lokacijo

Preden rezervirate svoje mesto, raziščite različne lokacije in se odločite, kaj vam najbolj ustreza. Če imate raje mir in tišino, se lahko odločite za kampiranje v bližini nacionalnega parka ali daleč od večjih mest. Po drugi strani pa, če želite več vsebin in bližino plaže, izberite kamp v turističnem naselju ali mestu.

Prinesite opremo

Kakovostna oprema za kampiranje je nujna za udobno in varno bivanje v naravi. Najpomembnejše stvari, ki jih morate imeti s seboj, so šotor, spalna vreča, podloga ali vzmetnica, svetilka, kuhinjski pribor, posoda in higienski izdelki.

Prav tako ne pozabite vzeti dovolj oblačil, še posebej za nočne temperature, ki so lahko nižje. Če ne veste, kje začeti, obiščite eno izmed specializiranih trgovin, kjer boste našli vse, kar potrebujete za vaše prvo kampiranje. Najprej investirajte v dober šotor. Na začetku lahko improvizirate z nekaj opreme, kot je miza, ali pa si kaj izposodite od že izkušenih kamperjev.

Izberite pravi šotor

Izberite šotor, ki ustreza vašim potrebam. Obstajajo različne velikosti in vrste šotorov, zato izberite takšnega, ki vam bo dal dovolj prostora za spanje in podobno. Obstajajo tudi šotori, ki imajo dve/štiri sobe, zato je dobro načrtovati vnaprej glede na to, koliko ljudi potuje in kakšne so vaše potrebe med bivanjem.

Načrtujte svoje dejavnosti

Kampiranje vam ponuja odlično priložnost za raziskovanje naravnih lepot in vseh aktivnosti na prostem. Kolesarjenje, pohodništvo, plavanje, potapljanje in ribolov so le nekatere od možnosti, ki jih lahko izkoristite. Naredite seznam dejavnosti, ki bi jih radi preizkusili, in načrtujte dneve, da boste kar najbolje izkoristili počitnice. Če ste tip, ki ima rad mirnejše počitnice, se usedite v senco in se ne premaknite, dokler ni čas za osvežitev v morju, reki, jezeru…

Poznavanje pravil in varnosti

Preden se odpravite na svoje prvo kampiranje, je pomembno, da se seznanite s pravili kampiranja in varnostnimi ukrepi. Bodite pozorni na predpise glede postavljanja šotorov, uporabe odprtega ognja in odlaganja odpadkov. Bodite pozorni tudi na vremenske razmere in upoštevajte varnostna navodila na morju. Bodite urejeni in imejte svoje mesto čisto. Po kuhanju pomijte posodo in odpravite tveganje, da nezaželene živali pridejo iskat hrano. Upoštevajte hišni red kampa.