Z malo truda lahko količino zavržene hrane drastično zmanjšate. Ta pristop je prijazen do okolja, pa tudi do vaše denarnice.
Obstaja veliko nasvetov, kako shranjevati hrano, da bo za uporabo primerna dlje časa. Solata je denimo dlje časa sveža, če jo postavite v hladilnik, zavito v vlažno krpo, gobe pa je bolje hraniti v papirnatih vrečkah kot v plastični embalaži.
S tedenskim načrtovanjem obrokov zlahka uporabite vsa živila, ki jih imate na voljo. Pri tem je pomembno, da sestavite seznam živil preden se odpravite po nakupih. Na ta način se držite plana in kupite samo tisto, kar resnično potrebujete.
Živila je dobro shranjevati glede na rok uporabe – na vidnem mestu v hladilniku naj bodo tista živila, ki jih morate porabiti v krajšem časovnem obdobju. Presežek svežih živil lahko zamrznete in jih pozneje uporabite v različnih receptih – sadje na primer v smutijih in sladicah. Zelo zrelo sadje lahko uporabite v številnih receptih, zlasti v različnih pecivih, kot sta bananin kruh in jabolčna pita.
Če kupujete živila na zalogo, se odločite za taka v konzervah ali vložena živila.
Na spletu obstaja veliko zero waste receptov, ki jih lahko poskusite. Odvečno hrano, ki jo imate doma, lahko vedno podarite nekomu, ki jo potrebuje, ali pa jo delite s prijatelji.