Ne veste do kdaj vam velja vinjeta?

1. decembra 2021 je bil za cestninjenje v Republiki Sloveniji uveden sistem e-vinjet, s 1. februarjem 2022 pa postajajo e-vinjete obvezne in tako v celoti nadomeščajo prejšnje nalepke na vetrobranskem steklu, ki so dokazovale plačano cestnino. Zaradi določenih sprememb marsikoga zanima, od kdaj do kdaj traja vinjeta?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Veljavnost vinjete je DARS z uvedbo e-vinjete nekoliko spremenil. Letna e-vinjeta velja od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec, do konca istega dne v naslednjem letu.

Na primer:  če za letno e-vinjeto ob nakupu določite, da začne veljati 15. aprila 2022, boste avtoceste in hitre ceste s to e-vinjeto lahko uporabljali do vključno 15. aprila 2023, torej do 24. ure tega dne. Izjema bo v prestopnih letih: če boste kot datum začetka veljavnosti  določili 29. februar, ki ga v naslednjem letu ni v koledarju, se veljavnost letne e-vinjete v tem primeru izteče 28. februarja naslednje leto.

Polletna e-vinjeta velja od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec, do konca istega dne čez šest mesecev in je na voljo samo za prvi cestninski razred, torej za enosledna motorna vozila (motorna kolesa).

Mesečne in tedenske e-vinjete bodo delovale po enakem principu, torej od dneva, ki ga določi kupec.

Kako preveriti veljavnost vinjete?

Do kdaj velja vinjeta, lahko izvemo na več različnih načinov. Žal pa je najlažji način, ki je uporabnikom omogočal, da so zgolj vpisali registrsko številko in preverili veljavnost, onemogočen zaradi Odredbe Informacijskega pooblaščenca v inšpekcijskem postopku.

E-vinjeto lahko kupimo v fizični obliki ali na spletu. V primeru, da smo vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu, je odgovor na vprašanje, do kdaj velja vinjeta, moč dobiti na izpisku, ki smo ga prejeli. Pri tistih, ki so vinjeto kupili na spletu in ustvarili profil, je prav tako enostavno preveriti veljavnost vinjete. Ta je namreč vidna v uporabniškem profilu. V primeru, da smo izpisek izgubili ali pa ob nakupu na spletu nismo ustvarili profila, pa nismo še povsem brez možnosti za preverjanje veljavnosti vinjete.

Kje potrebujemo vinjeto?

E-vinjeto potrebujete za vožnjo po vseh avtocestah in hitrih cestah v upravljanju DARS. Obstajajo tri izjeme, in sicer odseki na gorenjski avtocesti (A2), na koprski hitri cesti (H6) in na mariborski hitri cesti (H2). Na gorenjski avtocesti (A2) – iz smeri Avstrije do priključka Hrušica proti notranjosti Slovenije in od priključka Hrušica do meje v smeri Avstrije. Cestnina za ta odsek se plača skupaj s plačilom cestnine za uporabo za predora Karavanke in velja med prvima avtocestnima priključkoma na obeh straneh državne meje (v Sloveniji priključek Hrušica, v Avstriji priključek Podrožca – Rosenbach). Na koprski hitri cesti (H6) – od priključka Koper (Semedela) do konca hitre ceste H6 Koper-Lucija (v obe smeri). Zaradi zaprtja obalne ceste med Koprom in Izolo je obvoz urejen po hitri cesti, zato za uporabo omenjenega odseka (skozi predor Markovec) e-vinjeta ni potrebna.  Na mariborski hitri cesti (H2) – med Pesnico in Teznim. Zaradi prekategorizacije ceste v regionalno cesto je ta cesta izvzeta iz sistema e-vinjetnega cestninjenja.