Ne veste, kaj peči za praznike? Ponujamo vam 7 receptov.

Po receptih za božične piškote in kremne sladice, smo za vas pripravili izbor najboljših tort, ki vam bodo še dodatno polepšali letošnje božično-novoletne praznike.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kaj pečemo za praznike?

Na to vprašanje ni enega samega pravilnega odgovora, saj vsaka družina neguje svoje tradicije in ohranja recepte, ki se prenašajo iz roda v rod iz leta v leto. No, obstajajo sladice, ki jih skoraj vsi povezujemo s toplino doma in prazničnim vzdušjem.

Letos smo se odločili, da izpostavimo prav takšne klasike – razdeljene v tri kategorije.

V minulih tednih smo vam že priporočili takšne in drugačne božične piškote in kremne sladice, sedaj pa so na vrsti ljubitelji slastnih tort.

recepti

1. Recept za Ledeni veter, sladico za vse priložnosti

O sladici z imenom ledeni veter je bilo že zdavnaj povedanega vse, zato je niti ne bomo poskušali opisati, ampak bomo z vami delili recept in vas povabili k pripravi. Ledeni veter je sladica za vse letne čase, pozimi jo lahko naredite z bananami in kivijem, poleti pa z jagodami, malinami in drugim jagodičevjem.

Ledeni veter – Sestavine

9 beljakov
300 g sladkorja
1 žlica jabolčnega kisa
ščepec soli

Ledeni veter – Krema

9 rumenjakov
300 ml mleka
4 žlice sladkorja
4 žlice večnamenske moke
3 vaniljevi sladkorji
250 g masla

Drugo

500 ml sladke smetane
sadje po izbiri (banane, kivi, jagode, maline itd.)

Ledeni veter – Priprava

Rumenjake ločite od beljakov, beljakom dodajte ščepec soli in jih začnite stepati z električnim mešalnikom, dokler ne nastane čvrsta zmes. Na polovici mešanja dodajte jabolčni kis in sladkor ter stepajte do konca.

Okrogel pekač obložite s peki papirjem, nanj vlijte nekaj zmesi, poravnajte in pecite v predhodno ogreti pečici pri 150 °C 60 minut.

Postopek ponovite z ostalimi plastmi. Če želite pravokotno torto, eno plast specite v velikem pekaču in jo nato razrežite na tri dele.

Rumenjake zmešajte s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, dodajte moko in malo mleka. Preostanek mleka dajte v kozico, dodajte jajčno zmes, vse dobro premešajte in skuhajte gosto, sijočo kremo.

Kremo dobro ohladite, nato dodajte penasto maslo in vse dobro premešajte.

Smetano stepite v ločeni skledi. Če ste naredili eno veliko plast, jo po dolgem prerežite na tri enake dele in sestavite torto: na prvo skorjo namažite nekaj vaniljeve kreme, na kremo razporedite narezano sadje in prelijte s stepeno smetano.
Enako ponovite z drugima dvema plastema in celotno torto premažite s preostalo stepeno smetano ter okrasite po svojem okusu. Če ste naredili več okroglih plasti, jih zložite eno na drugo in napolnite na enak način ter na koncu prelijte s stepeno smetano in okrasite s sadjem.

recepti

2. Lažni ledeni veter: Recept za rolado, ki je enako okusna kot priljubljena torta, a veliko preprostejša za pripravo

Sestavine za testo:

5 beljakov
150 g sladkorja v prahu
5 žlic koruznega škroba
ščepec soli

Sestavine za nadev:

250 ml sladke smetane
50 g sladkorja v prahu
200 g jagod

Priprava:

Velik pravokoten pekač obložite s peki papirjem. Beljake in sol stepajte z mešalnikom na visoki hitrosti, dokler se ne spenijo in ne nastanejo čvrsta zmes. Nato zmanjšajte hitrost na srednjo in z žlico dodajajte sladkor, dokler se vse ne premeša. Na koncu dodajte koruzni škrob in ga počasi vmešajte z lopatico ali žlico.

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Zmes vlijte v pekač in jo z lopatico poravnajte. Pecite približno 20 do 25 minut, dokler testo ne dobi lepe rumene barve. Takoj ko ga vzamete iz pečice, testo skupaj s peki papirjem zvijte v rolado, nato pa ga zavijte v kuhinjsko krpo in pustite, da se popolnoma ohladi.

Medtem jagode očistite pecljev, jih operite in nato narežite na manjše koščke. Ko se testo popolnoma ohladi, iz sladke smetane pripravite stepeno smetano. Najprej jo dajte v skledo in stepite z mešalnikom. Šele ko se stepena smetana oblikuje, postopoma dodajajte sladkor in stepite, dokler ga ne porabite.

Rolado odvijte in odstranite peki papir, testo namažite s stepeno smetano, po vrhu potresite z narezanimi jagodami in nato testo ponovno previdno zvijte. Rolado postavite v hladilnik in pred serviranjem jo po želji okrasite z malo sladkorja v prahu ali stepene smetane in jagodami.

Nasvet:

Namesto jagod lahko uporabite drugo sadje po vaši izbiri. Na primer, kivi in ​​banana zelo dobro pašeta v ledeni veter. Lahko pa eksperimentirate tudi z drugim sadjem, kot so borovnice ali maline.

recepti

3. Recept za praznično torto s priljubljenimi piškoti

Praznične dobrote so vedno posebne. Ne le zaradi okusa, ampak tudi zaradi skupnosti – saj jih običajno pripravljamo v družbi svojih najdražjih. Če že zbirate recepte za božič, preberite naslednje vrstice in zapišite genialni recept za torto brez peke, v kateri so glavna zvezda priljubljeni piškoti.

Speculaas torta – sestavine:

Za osnovo

250 g speculaas piškotov
150 g masla ali margarine
1 dl mleka

Za kremo

500 g maskarponeja
100 g sirovega namaza
60 g sladkorja v prahu
vaniljev ekstrakt (nekaj kapljic)
200 g namaza speculaas
200 ml stepene smetane

Za ganache

200 ml stepene smetane
200 g čokolade za kuhanje

Torta Speculaas – priprava:

Piškote zdrobite, stopite margarino in jo dodajte piškotom, dodajte mleko (dodajte ga po malo, ko vidite, da ima osnova dobro teksturo, po potrebi prenehajte z mlekom) in na kratko premešajte ter dobro vtisnite v pekač premera 26 cm ali manjši.

Postavite v hladilnik, medtem pa pripravite kremo.
Mascarpone, sirovi namaz in sladkor v prahu dajte v skledo in premešajte, nato dodajte vaniljev ekstrakt in namaz speculaas ter še naprej mešajte.

V ločeni skledi zmešajte stepeno smetano in jo nežno vmešajte v zmes s sirom in namazom.

Za ganache segrejte stepeno smetano in čokolado do vretja, ohladite in prelijte čez smetano.

Okrasite po želji.

recepti

4. Recept za preprosto torto, ki združuje vaše najljubše praznike z vašo najljubšo sladico

Vonji in okusi božiča so vsem dobro znani. Medenjaki, slastni suhi piškoti, ki dišijo po vanilji in cimetu, opojna in čarobna aroma kuhanega vina, začinjenega z nageljnovimi žbicami, ocvrtki, cmoki, pa tudi slane specialitete, kot sta sarma in okusna pečenica, so le nekatere od prazničnih specialitet, ki jih uživamo takoj, ko se temperature spustijo.

Sestavine za božični cheesecake:

Za osnovo:

250 g zdrobljenih piškotov
120 g masla
1 čajna žlička začimb za medenjake

Za kremo:

750 g maskarponeja
300 g nesoljenega sirovega namaza
100 g rjavega sladkorja
3 jajca
2 čajni žlički vaniljeve arome
½ čajne žličke mletega ingverja
1 čajna žlička cimeta

Za dekoracijo:

karamelizirani lešniki in mandlji
pomarančna lupinica

Božični cheesecake – priprava:

Pripravite osnovo. Model s premerom 24 cm obložite s peki papirjem.
Piškote zmešajte s stopljenim maslom, dodajte začimbe in pritisnite v model.
Med pripravo kreme shranite v hladilniku.

Vse sestavine za kremo naj bodo sobne temperature. Sir, namaz in sladkor stepite z mešalnikom, jajca dodajajte eno za drugim. Na koncu vmešajte vaniljevo aromo in začimbe.

Kremo vlijte v model s pripravljeno osnovo. Model postavite v okroglo posodo in v drugo posodo, v katero nalijete vročo vodo (približno 3 cm visoko).

Vse skupaj postavite v spodnji del predhodno ogrete pečice. Torto pecite približno 60 minut pri 160 stopinjah. Izklopite pečico, rahlo odprite vrata in torto rahlo ohladite približno dve uri. Torto ohladite na sobno temperaturo in jo za nekaj ur, najbolje čez noč, postavite v hladilnik.

recepti

5. Prav tako okusna, a preprostejša: Lažna Schwarzwald torta, ki je ni treba peči

Schwarzwald torta je priljubljena sladica mnogih, a začetniki v kuhinji si je ne upajo lotiti. A priprava klasične kombinacije višenj, čokolade in fine smetane je lahko tudi poenostavljena, kar dokazuje recept za slavno sladico, ki sploh ne zahteva vklopa pečice.

Sestavine:

– 500 g piškotov
– 425 g višenj iz kompota
– ½ skodelice višnjeve marmelade
– 250 ml hladne kave
– 900 ml sladke smetane za stepanje
– 1 žlica sladkorja
– 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
– 5 dkg naribane čokolade za kuhanje

Priprava:

1. Višnje precedite iz kozarca in sirup shranite, nato pa jim dodajte hladno kavo in dobro premešajte.

2. Precejene višnje narežite na majhne koščke in jih z marmelado zmešajte v homogeno zmes.

3. Sladki smetani dodajte žlico sladkorja in vaniljev ekstrakt ter stepite v čvrst sneg.

4. Pripravite pladenj, na katerega boste razporedili sestavine in ki bo ustrezal vašemu hladilniku. Ločite 6 piškotov in vsakega na kratko pomočite v mešanico kave in sirupa, nato jih položite na pladenj, enako storite z ostalimi petimi piškoti, tako da jih razporedite drug ob drugem.

5. Na piškote v tanki plasti namažite mešanico marmelade in višenj, nato dodajte stepeno smetano in ponavljajte isti vrstni red zlaganja, dokler ne porabite vseh piškotov, s katerimi boste zaključili sladico.

6. Torto za 3 ure postavite v hladilnik, nato pa jo premažite s preostalo smetano in obilno potresite z naribano čokolado za kuhanje.

recepti

6. Biskvit je tako mehak, krema pa božanska: Recept za najboljši šarkelj

Kombinacija sira in temne čokolade zagotavlja popolno ravnovesje med bogatim okusom in rahlo teksturo.

Čokoladno skutina torta – sestavine:

Biskvit:

280 g gladke moke (ali polovica gladke, polovica ostre za nekoliko bolj čvrsto teksturo)
2 žlici kakava
100 ml sončničnega olja
250 g mehke skute
3 jajca
1 pecilni prašek
ščepec soli
170 g kristalnega sladkorja
150 ml stepene smetane
maslo za mazanje modela

Nadev:

250 g fine skute
100 g maskarponeja
100 ml stepene smetane
1 rumenjak
2 žlici sladkorja v prahu

Posip:

60 g temne čokolade
1 žlica masla

Čokoladno skutina torta – priprava:

Skuto dobro zmešajte s smetano in rahlo stepite. Rumenjake ločite od beljakov. Beljake stepite s soljo in tretjino sladkorja, dokler ne postanejo čvrsti. Rumenjake stepite s preostalim sladkorjem, dokler ne postanejo penasti, postopoma v več delih dodajajte olje. Moko presejte s kakavom in vmešajte pecilni prašek. Z gumijasto lopatico nežno vmešajte mešanico sira v peno rumenjakov, nato izmenično dodajajte moko in beljake. Zaključite z beljaki.

Sir dobro zmešajte z maskarponejem in stepeno smetano, nato dodajte rumenjake in sladkor. Mešanico sira dajte v slaščičarsko vrečko.

Dve tretjini testa dajte v dobro namaščen model za šarkelj. Z lopatico ga razporedite po straneh modela, na sredino stisnite mešanico sira in pokrijte s preostalim testom. Pečico segrejte na 170 °C in šarkelj pecite približno 45 minut (z zobotrebcem preverite, ali je popolnoma pečen). Po peki pustite, da se ohladi na sobno temperaturo, nato pa ga previdno vzemite iz modela.
Čokolado stopite z maslom in jo okrasno prelijte po ohlajenem šarklju.

recepti

7. Zimski šarkelj, zaradi katerega bo vaš dom v nekaj sekundah zadišal po praznikih

Zimski šarkelj v božičnem slogu, ki vsebuje cimet, pomarančo in brusnice, si zagotovo zasluži mesto na praznični mizi. Poleg tega, da ga je enostavno pripraviti, je sočen in dišeč – točno takšen, kot mora biti.

Sestavine:

3 jajca
200 ml tekočega jogurta
150 ml olja
lupinica in sok 1 pomaranče
1 čajna žlička cimeta
150 g rjavega ali belega sladkorja ali pol-pol
220 g gladke moke
1 vaniljev sladkor
1 pecilni prašek
pest brusnic
pest rozin po želji

Priprava:

Pečico segrejte na 200 °C.

Model za šarkelj naoljite in pomokajte (mere lahko uporabite tako za manjše kot za večje modele).

Vse sestavine za šarkelj zmešajte z metlico in zmes vlijte v model.

Pecite približno 30–40 minut, odvisno od vaše pečice.

Proti koncu peke lahko na šarkelj položite kos peki papirja, da vrh ne potemni preveč.

Za pripravo glazure zmešajte 200 do 250 g sladkorja v prahu z nekaj žlicami vode. Zmes mora biti zelo, zelo gosta, tako da jo komaj mešate. Prelijte čez ohlajen šarkelj, okrasite po želji in pustite, da se posuši. Ne premikajte ga, sicer se bo glazura zmečkala.