Nedeljsko kosilo: Mesne polpete s peperonato

Ko zadiši po domačem kosilu, ni boljšega kot krožnik sočnih mesnih polpet, postreženih s toplim, barvitim peperonatom – jedjo, ki združuje bogate sredozemske okuse paprike, paradižnika in oljčnega olja. To je tista vrsta jedi, ki pogreje srce in nas spomni, da so preprosti recepti pogosto najboljši.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Sestavine

 Za polpete:

500 g mlete govedine (lahko tudi mešano meso)
1 jajce
1 manjša čebula, drobno sesekljana
2 stroka česna, drobno sesekljana
3 žlice drobtin
2 žlici mleka
Sol in sveže mlet poper po okusu
Sesekljan peteršilj
Malo oljčnega olja za peko

meat balls 5726264 1280

 Za peperonato:

1 rdeča paprika
1 rumena paprika
1 zelena paprika
1 večja čebula
2 stroka česna
3 zreli paradižniki (ali 200 g pelatov)
Oljčno olje
Sol, poper
Ščepec sladkorja
Sveža bazilika ali origano

 

Priprava

1. Priprava polpet:
V skledi zmešaj mleto meso, jajce, sesekljano čebulo, česen, drobtine, mleko, peteršilj, sol in poper. Z rokami oblikuj enakomerno zmes in iz nje oblikuj polpete.
Segrej ponev z malo oljčnega olja in polpete peci 3–4 minute na vsaki strani, dokler ne dobijo zlate skorjice. Nato jih odstrani in shrani na toplem.

2. Priprava peperonata:
V isti ponvi segrej nekaj oljčnega olja, dodaj narezano čebulo in česen ter praži, da zadiši. Dodaj papriko, narezano na trakove, in praži 10 minut, da se zmehča.
Nato dodaj sesekljan paradižnik, ščepec sladkorja, sol, poper in nekaj listov bazilike. Kuhaj še 15 minut na nizkem ognju, da se okusi povežejo.

3. Združitev:
Ko je peperonata kuhana, dodaj mesne polpete nazaj v ponev in skupaj duši še 5–10 minut, da se meso prepoji z omako.

 

Mesne polpete s peperonato postrezi s svežim kruhom, polento ali krompirjevim pirejem.
Za piko na i jih potresi s svežim peteršiljem in pokapaj z nekaj kapljicami oljčnega olja.