Če nimate veliko časa za pripravo prazničnih sladic, so oblati rešitev v zadnjem trenutku. Vse, kar morate storiti, je, da pripravite nadev, napolnite oblate in jih čez noč pustite zavite v krpo ali peki papir z utežjo, narejeno iz deske za rezanje in knjig, da se ne ločijo.
Sesekljani oreščki, suho sadje in aromatične sestavine, kot sta rum in vanilja, se bodo odlično podali k tej poslastici. Ena od dobrih starih sladic, ki uporablja oblate, je figaro, idealna za ljubitelje oreščkov in karamele.
Figaro – sestavine
250 g sladkorja
250 g orehov
1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
250 g masla
3 jajca
limonina lupinica
2 majhna oblata
Figaro – priprava
Stopite maslo. Z metlico stepite jajca s polovico sladkorja in stopljenim maslom, dodajte sesekljane orehe, naribano lupinico in vaniljev ekstrakt ter kuhajte na nizkem ognju, nenehno mešajte, dokler se ne zgosti. Pazite, da ogenj ni premočan.
Preostali sladkor segrejte v kozici in mešajte, da nastane karamela. Vlijte ga v mešanico z orehi, takoj postavite na ogenj in nenehno mešajte.
Na delovno površino položite veliko krpo ali peki papir in nanjo položite oblat, nanj vlijte mešanico in pokrijte z drugim oblatom. Del papirja ali krpe prepognite navzgor, da zavijete oblate, in pokrijte z leseno desko in knjigami, ki bodo služile kot utež. Pustite, da se sladica čez noč ohladi na hladnem.







