Brez mask v vzgoji in izobraževanju, dogodki ne bodo prepovedani

Vzpostavljeni sta dve fazi ukrepanja z vsaka po 13 ukrepov, ki pa se glede na razmere stopnjujejo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je na včerajšnji konferenci predstavil strokovna izhodišča in usmeritve za pripravljenost in odzivanje na epidemijo covida 19 v jesensko-zimskem času. Usmeritve je pripravila posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa z Mariem Fafangelom na čelu, infektologinjo Tatjano Lejko Zupanc, imunologom Alojzom Ihanom in državnim sekretarjem na Ministrstvu za zdravje Tadejem Ostrcem.

Predlog je bil pripravljen neodvisno in na podlagi mnenj več kot sto strokovnjakov. O načinu implementacije bo odločilo ministrstvo za zdravje. Fafangel verjame, da bo ministrstvo predlogom sledilo v največji možni meri. 

Predlog obsega dve fazi. V prvi fazi, v kateri se trenutno že nahajamo, je cilj zaščititi najbolj ranljive skupine. Prehod v drugo fazo pa se bo zgodil, če bodo presežene določene kapacitete v bolnišnicah, predvsem na enotah za intenzivno nego. V drugi fazi se bodo nekateri izmed 13 ukrepov lahko stopnjevali. Fafangel je predstavil štiri.

Maske: V prvi fazi so te priporočene v vseh zaprtih javnih prostori vključno z javnim prevozom, nujne pa so v zdravstvu, domovih za ostarele in v lekarnah. V drugi fazi bodo nujne v vseh zaprtih javnih prostorih vključno z javnim prevozom. Ne bodo pa nujne v vzgoji in izobraževanju.

Samotestiranje: V prvi fazi bo v vzgoji in izobraževanju namenjeno učencem, dijakom in študentom ob pojavi simptomov. V drugi fazi pa se uvede presejalno samotestiranje vsaj enkrat na teden.

Izolacija. “Če si bolan, ostani doma. Če pa si bil v stiku z obolelo osebo, boš ravnal odgovorno in se izogibal stiku s populacijo, ki je tvegana za hud potek bolezni,” je dejal Fafangel. Karanten ne bo.

Dogodkov in prireditev ne bodo prepovedali. Prepovedi naredijo več škode kot dobrega, saj se dogodki iz “nekega dobro nadzorovanega okolja potem selijo v slabše nadzorovano okolje, kjer se virus še vedno širi.” Poudaril je, da se v fazi 1 osebam z večjim tveganjem za hud potek bolezni svetuje, naj premislijo, ali se udeležiti množičnega dogodka oz. kako to storiti varno.

V drugi fazi pa bodo priporočila za organizatorjem postala obvezujoča.

Cepljenje v nobeni fazi ne bo obvezno.