Njoki malo drugače: pripravite slan praznični prigrizek

V prazničnem času se vsi trudimo razveseliti sebe in druge – tudi s hrano. Ko nam primanjkuje časa, so še posebej dobrodošli hitri in preprosti recepti, ki kljub temu navdušijo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Njoki so jed, ki jo ima rad skoraj vsak. Primerni so tako za praznična kosila kot za povsem obične dni. V slovenski Istri jih že tradicionalno pripravljamo po starih receptih naših non, pogosto ročno in iz preprostih sestavin.

Kako pripravimo domače njoke?

Najboljši so seveda domači njoki. Pripravimo jih iz kuhanega krompirja, moke, jajca in ščepca soli.

Krompir olupimo, skuhamo in pretlačimo, nato dodamo jajce, sol in toliko moke, da dobimo mehko, a nelepljivo testo. Iz testa oblikujemo svaljke, jih narežemo na manjše koščke in po želji rahlo potisnemo z vilicami. Njoke kuhamo v osoljeni vodi, dokler ne priplavajo na površje.

Če domačih njokov nimamo ali nam primanjkuje časa, lahko brez skrbi uporabimo tudi kupljene. Tokrat vam predstavljamo nekoliko drugačen, a zelo okusen način priprave.

Recept: Pečeni njoki z omako

Njoke stresemo v večjo posodo in jih premešamo z oljem ter začimbami po okusu. Uporabimo lahko sol, poper, mleto papriko, česen, vegeto ali katerokoli drugo začimbo, ki jo imamo radi.

Unknown 31

Za dodatno aromo lahko njokom dodamo tudi nariban parmezan. Nato jih razporedimo po pekaču in pečemo približno 20 minut pri 180 °C, dokler ne postanejo zlato zapečeni in rahlo hrustljavi.

Unknown 28

Bela omaka, ki se odlično poda k pečenim njokom

Sestavine:

  • 2 žlici masla

  • 2 žlici moke

  • 250 ml mleka

  • sol in poper po okusu

  • ščepec muškatnega oreščka

  • po želji: nariban parmezan ali smetana za kuhanje

Priprava:
V kozici stopimo maslo, dodamo moko in jo na hitro prepražimo, da ostane svetla. Postopoma prilivamo mleko in ves čas mešamo, da ne nastanejo grudice. Omako kuhamo nekaj minut, da se zgosti, nato jo začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Po želji dodamo še malo parmezana ali žlico smetane za bolj kremasto teksturo.

Unknown 26

Pečene njoke postrežemo s toplim belim omakom – odlične so kot prigrizek ali kot samostojna jed.

Če se želite še malo poigrati v kuhinji, vam dodajamo tudi recept za rimske njoke, ki prav tako navdušujejo na poseben način:

Rimski njoki: hiter in okusen italijanski recept

Dober tek!