Novi specializirani električni kolesi v rokah Reševalne službe slovenske Istre

Deli novico s tvojimi prijatelji

Župan Danilo Markočič je danes slovesno predal specializirani električni kolesi Reševalni službi slovenske Istre. Nakup reševalnih koles je bil omogočen z naslova participativnega proračuna Občine Izola. Predlog je vključeval financiranje dveh specializiranih električnih koles, prirejenih za izvajanje nujne medicinske pomoči, ter stroške dela dveh reševalcev za letošnje in prihodnje leto.

 

Kolesi v velikostih L oz. XL sta prilagojeni za vožnjo po neutrjenih poteh, vsebujeta dodatne prtljažnike za opremo reševalcev, opremljeni sta s posebno svetlobno in zvočno signalizacijo ter z nalepkami v barvah reševalne službe. Dobavilo ju je podjetje DEJST, d. o. o. Skupna vrednost investicije koles je znašala 11.400 evrov, medtem ko znaša vrednost projekta v celoti slabih 24.000 evrov in vključuje stroške dela dveh reševalcev v poletnih mesecih za letošnje in prihodnje leto.

 

Župan Občine Izola Danilo Markočič je reševalni kolesi slovesno predal Dominiku Koncu, vodji Reševalne službe slovenske Istre, ki deluje v okviru Zdravstvenega doma Izola in pokriva vse štiri istrske občine, Piran, Izolo, Koper ter Ankaran. »Reševalca na kolesih bosta na območju nekdanje obalne ceste pa vse do območja pod Belvederjem prisotna v poletnih mesecih, ob sobotah, nedeljah in praznikih, od 10. do 18. ure,« je povedal Konc. Dogodka se je udeležil tudi direktor ZD Izola, Evgenij Komljanec, ki je poudaril, da v času poletne sezone že vrsto let deluje turistična ambulanta, reševalca na kolesih pa sta dodatna pridobitev in bosta razbremenila zdravstveno osebje. »V dobrem mesecu smo lani v turistični ambulanti obravnavali skoraj 600 primerov, od tega smo zdravstvene storitve nudili nekaj manj kot 200 odraslim in kar 400 otrokom,« je o delovanju ambulante povedal direktor. Sredstva za delovanje turistične ambulante so zagotovljena v proračunu.

 

»V letošnjem letu bo Reševalna služba slovenske Istre bogatejša tudi za reševalno vozilo za nujne prevoze. Vozilo bodo iz svojih proračunov kupile vse istrske občine, ki tudi prihodnje leto načrtujejo nakup novega reševalnega vozila iz proračunskih sredstev. Postopek javnega naročila je v zaključni fazi, dobava vozila je načrtovana jeseni,« je z optimizmom zaključil dogodek župan Danilo Markočič in dodal, da poteka tudi projekt nadgradnje teras obstoječega objekta zdravstvenega doma. Ocena investicije je 600.000 evrov. Pristojne občinske službe aktivno pripravljajo dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja. V novih prostorih je predvidena dejavnost družinske medicine.

 width=