Novogoriška Šola zdravja obeležila 10. obletnico jutranje telovadbe

Deli novico s tvojimi prijatelji

Skupina Društva Šola zdravja – Nova Gorica je obeležila 10. obletnico vztrajanja pri jutranji telovadbi. Ob lepem sončnem jutru, ob 7.30, so kot vsako jutro počnejo že deset let, izvedli svoj jutranji ritual, telovadbo “1000 gibov”.

 

Za osrednjo proslavo svojega rojstnega dne so izbrali Solkan, kamor se je velika večina članov odpravila peš. Na ploščadi pred kajakaškim klubom so prisotne člane nagovorili podžupan občine Nova Gorica Simon Rosič, medijski promotor Društva Šola zdravja Neda Galijaš in vodja novogoriške skupine Lucija Nedeljković. Pohvalili so vztrajnost in dobro voljo vseh članov, ki so se odločili spremeniti svoj dnevni ritem v dobro svojemu zdravju.

 width=

Podžupan Simon Rosič je med drugim povedal, da občuduje člane Šole zdravja in njihovo vztrajnost pri jutranji telovadbi: “Vi ste ambasadorji zdravega načina življenja, ste živ dokaz, da je tretje življenjsko obdobje lahko izjemno bogato v vseh pogledih in ste na nek način vzgled vsem generacijam. In pri vas ne gre le za jutranjo telovadbo, vi se družite, pojete, izmenjujete si svoje življenjske izkušnje, drug drugega bodrite. Želim si nekega dne biti del vas, del take zgodbe, ki vas ohranja živahne in daje motivacijo za naprej. V imenu lokalne skupnosti vam čestitam in se vam zahvaljujem, ker opravljate to poslanstvo!”

 width=

Novogoriška skupina Šole zdravja je med letošnjimi dobitniki priznanj in nagrad Mestne občine Nova Gorica (MONG).  Prejeli so Plaketo MONG, kot so zapisali v Uradnem listu: “… za 10-letno delovanje na prostovoljni osnovi, ki poleg skrbi za ohranjanje fizične kondicije predvsem starejših občank in občanov promovira tudi skrb za zdrav način življenja. Kot prostovoljci se vključujejo v društva na področju športa, sociale in kulture in svoje izkušnje delijo z drugimi.” Plaketo so člani prejeli 10. septembra ob občinskem prazniku, na slavnostni prireditvi MONG v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica. Prevzela jo je vodja skupine Lucija Nedeljković, ki je prišla v množičnem spremstvu 25 članov, ki so del te občudovanja vredne desetletne zgodbe v Novi Gorici.

 width=

Prireditev je obogatila tudi izjemna plesna točka deklet iz Športnega kluba Twist Nova Gorica. Sledilo je še skupno fotografiranje s podžupanom ob smaragdni reki Soči in nadaljevanje slavlja ob harmoniki, ki jo je veselo raztegoval član skupine Miloš Mozetič. Kar nekaj točk je bilo in podelitev Pohval in simboličnih nagrad s strani predstavnice društva Nede Galijaš za desetletno vztrajnost pri vsakodnevni jutranji telovadbi.

 

Predstavila sta se tudi najstarejša člana te skupine, Viktor Drusany (90) in Karolina Razdevšek (88). Viktor redno telovadi že četrto leto, kar pomeni, da je začel z redno jutranjo telovadbo “1000 gibov”, ko je bil star 86 let, to pa je občudovanja vredno. S Šolo zdravja se je spoznal, ko je slišal dr. Nikolaya Grishina, ki je poudarjal pomen redne telovadbe in, da bi telovadba morala biti sestavni del preventivne medicine. Takoj se je pozanimal za kaj gre: “Iskal sem kje se to v praksi izvaja in sem slučajno opazil ene ljudi v oranžnem, ki so bili relativno moje starosti kako vsakodnevno telovadijo pol ure in jim očitno to uspeva. Tako da sem se odločil tudi jaz preizkusiti, ker če njima uspeva, lahko tudi meni. In mi še danes uspeva pri 90. letih starosti“.

 width=

Najstarejša med ženskami Karolina Razdevšek (88) je začela pred desetimi leti in kot sama pravi, bilo je spontano: “Šla sem iz trgovine, nosila sem dve torbi in srečam dve znanki, vprašala sem jih – Ma kam greste?, sta rekli – Na telovadbo, – O, ja, pol grem še jaz! Pustila sem hitro torbe v veži in tako se je začel moj prvi dan v Šoli zdravja. Še burja je pihala tisti dan in smo liste imeli na tleh, da vemo katera vaja je na vrsti, kamenčke smo dali gor, da nam burja ne odpihne, pa smo začeli. Mal tako, pa tako (kaže kako, op.a.) in je šlo.” In tako se je začelo pri Karolini, ki jo vsi ljubkovalno kličejo Dragica.

 

Veliko zanimivih in spodbudnih zgodb je bilo splišati med temi srčnimi ljudmi, ki so kot ena velika družina zelo povezani med sabo in se spodbujajo, skrbijo drug za drugega, kličejo se in si pomagajo. Organizirajo izlete, pohode, rojstnodnevne zabave, sodelujejo z drugimi društvi, medgeneracijsko sodelujejo z vrtci in šolami, z Domovi za ostarele in udeležujejo se različnih lokalnih prireditev kjer predstavljajo vaje “1000 gibov”. Zaključili bomo z besedami simpatične članice Marice Nakrst, ki je v nekem trenutku, ko smo veselo peli, plesali in se lepo imeli poskrbela za posrečen komentar: “Noče nehat bit dobro!”

 

Foto: Neda Galijaš in Darinka Kavčič