NY vs LJ

”Bo Ljubljana novi New York?”

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kovidu v zahvalo sem si privoščil kratke počitnice od New Yorka. Prva etapa mojega potovanja je minila brez dogodkov razen zavidanja desetletnemu fantu, ki se je valjal v udobni postelji prvega razreda, meni je uspelo pridobiti zgolj economy plus razred, ki ima nekaj več prostora za noge. Nisem mogel vedeti, da bo tema gentrifikacije prva, na katero bom naletel tudi v Ljubljani. Na nacionalki sem namreč ujel poročilo o strmo naraščajočih cenah ljubljanskih nepremičnin, predvsem novogradenj kot so Schellenburg in novi Šumi. Postaja Ljubljana mesto za petičneže, bogataše, mesto z visoko stopnjo gentrifikacije? Pred nekaj leti sva z ženo razmišljala, da bi si v stari Ljubljani kupila stanovanje. Mesto nama je bilo všeč, našla sva lokacijo, ki ja takrat stala dva tisoč evrov na m2. Danes bi bila cena trikrat večja, najbolj luksuzne novogradnje dosegajo cene do deset tisoč in več evrov na kvadrat. Milijoni evrov za nakup stanovanja bolj kot potrebo po udobju potrjuje statusni simbol novih petičnežev. Če Ljubljano vznemirjajo novi bogataši, ki si lahko – v glavnem z gotovino – privoščijo stanovanje za deset milijonov evrov, potem jim je treba povedati, da bi za isto ceno v New Yorku lahko kupili večje stanovanje in najeli 30-letni kredit po zelo nizki obrestni meri. Zakaj Ljubljana in ne New York? Bogataši iste kategorije tam svoj denar namesto za nepremičnine razmetavajo v ultraekskluzivnih klubih, v visoko specilaliziranih pralnicah perila, za prevažanje s helikopterji, za na tisoče dolarjev drage večerje v restavracijah. Denar jim drsi s prstov za super telovadnice, najboljše plačane zdravnike, varuške otrok in psov. Teh ljudi v New Yorku ne srečaš na ulicah. Že dolgo se izgibajo nevšečnostim, ki jih prinaša mestno življenje. Ni potrebno, da si milijarder, dovolj je, da si eden od navadnih bogatašev in privoščiš si lahko inačico življenja, ki ti omogoča, da se ne drenjaš po ulicah z ljudmi, zdaj delovno silo bogatašev, ki jim pripada nevidni New York.

Gre za dobro plačane zasebne kuharje z minimalno letno plačo okoli 150 tisoč, hišne upravitelje, ki se ukvarjajo z logistiko premožne družine, so specializirane osebe, novi bogati razred pa jih plačuje po 350 tisoč dolarjev na leto!

Tudi zdravje – ali vsaj poraba – veliko časa in denarja za občutek duševne in telesne pripravljenosti – je postalo eden najbolj iskanih luksuznih izdelkov v mestu.

In še in še. Bo Ljubljana novi New York? Ljubljana je v obdobju prvotne akumulacije kapitala, ki prerazporeja družbeno ureditev, recimo temu gentrifikacija ali razslojevanje. Do pravega kapitalizma, ki bo popolnoma iztrebil srednji razred, kateremu so nekdaj pripadali vsi izobraženci, ima Ljubljana še dolgo pot. Meni se Ljubljana zdi intelektualno še vedno precej živahna. Pustimo politiko ob strani, naj se še naprej ukvarja s kravami. Skrbeti nas bo moralo šele takrat, ko nam bodo nad glavami hrumeli zasebni helikopterji.