Objavljen razpis za hiše v Padni

Občina Piran je 17. 11. 2022 objavila javni razpis za zbiranje ponudb za ustanovitev stavbne pravice na nekaterih obnove potrebnih hišah v vasi Padna, s pomočjo katerega bodo lahko prišli do nepremičnine predvsem mladi.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Prijavitelji na razpis se lahko potegujejo za pridobitev stavbne pravice na petih hišah na območju vasi Padna. Izklicne cene za ustanovitev 99 letnih stavbnih pravic se gibljejo med 1344 in 2520 evrov. Prijavitelji, med katerimi lahko mladi dobijo več točk kot ostali, bodo na takšen način prišli do prve nepremičnine na finančno ugodnejši način. Ob upoštevanju pogodbenih obveznosti bodo lahko nepremičnino kasneje v celoti odkupili. Vse hiše v neto velikosti od 56 do 139 kvadratnih metrov, ki so zajete v javnem razpisu, je treba obnoviti. Kot je poudaril župan Đenio Zadković bo s pomočjo javnega razpisa omiljen trend izseljevanja mladih v bolj oddaljene kraje, kjer so cene nepremičnin neprimerljivo nižje kot na območju občine Piran.

Občina Piran zato prioritetno in strateško ponuja mladim in mladim družinam možnost reševanja stanovanjskega problema. Stanovanjski trg je namreč iskalcem prve nepremičnine zelo nenaklonjen, saj je najbolj pogost način pridobitve stanovanja v Sloveniji nakup, pri čemer imajo mladi praviloma nižje prihodke, na trgu dela pa se soočajo z zaposlitvami za določen čas, kar otežuje pridobivanje finančnih sredstev.

Občina Piran bo zbirala ponudbe za ustanovitev stavbne pravice v vasi Padna do 16. 1. 2023.

Razpis je objavljen na tej spletni povezavi.