Podatki o obisku v poletni sezoni napovedujejo v Izoli dobro turistično leto 2021. K večji obiskanosti Izole so pripomogle tudi številne nove aktivnosti, ki se nadaljujejo v jesen in zimo.
Zadnji uradni podatki o turističnem obisku v mesecu avgustu so izredno dobri, v avgustu je Izolo obiskalo 31.719 gostov, ki so skupaj opravili 134.704 prenočitev. V primerjavi z lanskim letom to predstavlja 5-% povečanje števila gostov in 7-% povečanje opravljenih prenočitev.
76 % vseh prenočitev je bilo ustvarjenih na domačem trgu, 24 % na tujih trgih. Med tujimi obiskovalci je bilo največ nemških turistov, sledijo avstrijski, češki, madžarski in italijanski gosti. Povprečna doba bivanja je znašala 4,2 dni.
Izjemno uspešna je bila poletna sezona, od junija do avgusta, ko so skupaj zabeležili 78.623 gostov, ki so ustvarili kar 318.467 prenočitev. V primerjavi z letom 2020 to predstavlja 17-% povečanje števila prihodov in 15-% rast prenočitev. V tem obdobju presegamo tudi realizacijo iz referenčnega leta 2019 (5 % več turistov, 7 % več prenočitev).
Struktura tujih gostov se je nekoliko popravila, a še vedno ni primerljiva s tisto iz časa pred koronavirusom, ko so tuji obiskovalci predstavljali več kot 50 % vseh gostov. Izola je na samem vrhu tudi po številu unovčenih in rezerviranih bonov.
Zanimiv podatek je, da je v Izoli registriranih okoli 400 ponudnikov namestitvenih enot s skupno zmogljivostjo 5500 turističnih ležišč. V tej sezoni se je 34 % gostov odločilo za namestitev v hotelih, 33 % v apartmajih, 15 % v kampih ter 18 % v preostalih nastanitvenih enotah. Največji porast prenočitev smo zabeležili v apartmajih, 24 % več, v sobah in stanovanjih 18 % več, v kampih 12 % več, v hotelih 11 % več ter 10 % več prenočitev v marinah.
Jeseni vas bodo greli bobiči
V začetku jeseni, natančneje od 8. oktobra do 24. novembra, bodo vaše brbončice razvajali z domačo istrsko jedjo, bobiči. Ti so nedvomno najbogatejša tradicionalna istrska jed na žlico, ki vas bo prijetno pogrela in okrepčala. Glavna sestavina okusne enolončnice je mlada mlečna koruza, v kombinaciji s suhim mesom, navadno pancete. Vse skupaj povežejo zabronjen fižol, to je fižol, nabran v fazi, ko prehaja iz mladega v suhega, mlad krompir in druge okusne sestavine. Utrip prve oktobrske sobote bo moč čutiti na carinskem pomolu, kjer se jim bodo ponovno pridružili raznoliki izolski gostinci in tako odprli Dneve bobičev.
Novosti
Kmalu se zaključuje projekt #BUTMUZ, Mreža in virtualizacija butičnih muzejev podeželja LAS Istre. Glavni namen projekta je promovirati in digitalizirati podeželje slovenske Istre ter manjših muzejev. Vzpostavljeno bo tako spletno mesto, na katerem si bo mogoče ogledati ter raziskovati kulturno in naravno dediščino slovenske Istre. V sklopu projekta je bil narejen tudi delovni zvezek za drugo triado OŠ in gradivo za učitelje ter starše, pa še turistični itinerarij, ki bo obiskovalcem olajšal raziskovanje naših krajev. Jesen prinaša tudi rezultate digitalizacije v sklopu projekta Izola – digitalni otok. Izdelan je 3D-video, v katerem si lahko ogledate poskus rekonstrukcije rimske vile. V njem bo na ogled tudi najlepša poznobaročna palača Istre, Besenghi Degli Ughi. Oboje bo na voljo še preko aplikacije Izolski kanočal, kjer bo uporabnik s pomočjo kanočala pokukal v pomembnejša obdobja izolske zgodovine. Aplikacija bo nadgradnja projekcije, ki bo na ogled na fizični maketi Izole. Nahajala se bo v Izolani – hiši morja in bo pomembno prispevala k vrednosti muzeja. Projekcija bo s privlačnimi avdiovizualnimi efekti pripovedovala o razvoju Izole, času od prvih poselitev na otoku do razvoja polotoka.
Foto: Dragan Zlatanović