Odlično za črevesje, a pogosto spregledano sadje

Prebavne težave postajajo vse pogostejše in mnogi ljudje jih imajo že leta, preden poiščejo pomoč. Čeprav je pomembno, da ob poslabšanju simptomov obiščemo zdravnika, strokovnjaki pravijo, da se lahko vsi poslužujemo prehrane, ki podpira zdravje črevesja – tudi če nimamo očitnih težav.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Črevesje je tesno povezano z imunskim sistemom, možgani in srcem, zato je skrb za prebavni sistem pomembnejša, kot se morda zdi na prvi pogled. Eden najlažjih načinov za podporo črevesju je redno uživanje sadja.

Po besedah gastroenterologa dr. Erica Yoona obstaja sadje, ki ga ljudje pogosto spregledajo, a lahko znatno pomaga pri zaprtju in redni prebavi, to je kivi.

»Kivi vsebuje tako topne kot netopne vlaknine, ki skupaj spodbujajo zdravo odvajanje blata,« je za Parade povedal dr. Yoon. Poleg tega kivi vsebuje naravni encim, imenovan aktinidin, ki pomaga pri razgradnji beljakovin in prebavi. »Vaš prebavni sistem se bo sčasoma prilagodil in videli boste dolgoročne koristi,« dodaja Yoon.

Pomen barv, ki dobro vplivajo na črevesje

Prehranska strokovnjakinja dr. Jiying Ling z državne univerze v Michiganu se strinja, da bi morali ljudje jesti raznovrstno sadje, vendar poudarja tudi pomen barv. »Pomembno je jesti pisano sadje, ker vsaka barva vsebuje različna hranila in vlaknine, ki hranijo dobre bakterije v črevesju,« pravi.

Jagodičevje je na primer bogato z antioksidanti, banane pa vsebujejo prebiotične vlaknine, ki hranijo koristne bakterije.

Čeprav sadje lahko pomaga ublažiti prebavne težave, strokovnjaki priporočajo, da ga ne konzumirate kot sokove, saj jim primanjkuje vlaknin. Če se šele začenjate navajati na uživanje več vlaknin, dr. Yoon svetuje, da to počnete postopoma in z veliko vode.

»Vaš prebavni sistem se bo sčasoma prilagodil in občutili boste dolgoročne koristi – ne le zaradi lažje prebave, ampak tudi zaradi močnejšega telesa,« zaključuje strokovnjak.

Če imate resne zdravstvene težave, se o njih posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.