Odštekana skupina Ne me jugat – Najbolj muzikalni in zabavni sošolci

Nobena dobra istrska »šagra« (knjižno veselica) ne mine brez iskrivih, zabavnih in duhovitih nastopov skupine Ne me jugat iz Čenturja. Sošolci, ki so začeli muzicirati, da bi si krajšali čas, so postali prepoznavni na Primorskem, nastopili pa so tako rekoč na vseh obalnih odrih in celo na festivalih Narečne popevke, Emi in drugih. Fantje pa uživajo tudi v ustvarjanju avtorske glasbe.

Deli novico s tvojimi prijatelji

»Naši začetki segajo, ko smo trije sošolci Luka Parovel, Andrej Krmac in Gabrijel Križman (zdaj že bivši član)  v osnovni šoli, tam nekje v sedmem razredu, poprijeli za instrumente in začeli muzicirati. Gonilna sila je bil osnovnošolski dolgčas. Po propadlih športnih aktivnostih je ostala glasba. Iz tega se je razvilo vse, kar je danes slišati v globokih avtorskih delih. Prve »neuradne« nastope smo takratni »trio« izvajali že v osnovni šoli na zaključnih proslavah. Zanimivo je, da se frontman Mitja Kodarin skupini pridružil šele tri leta kasneje. Kot zadnji član današnje zasedbe je prišel še Teo Parovel,« razlaga Andrej in dodaja, da si za prvi uradni nastop štejejo zabavo za novo leto 1996/1997 v stekleni dvorani v Žusterni za koprske upokojence.

»Kljub starejši publiki je zabava trajala do jutranjih ur. Člani smo  dobro poznali tudi  Mitja, ki se nam je pridružil zaradi podobne miselnosti in konceptov glasbe. Z veseljem je pristopil in skupaj ustvarjamo še danes. Uživamo iz navade in želje po ustvarjanju novih avtorske (istrske) glasbe. Ustvarila se je velika prijateljska in družinska naveza. Še danes nas povezuje tudi pripadnost družini. Ponosni smo na pretekle uspehe in ljubezen do Istre, benda in glasbe,« pravijo fantje, ki razložjo tudi nastanek imena njihove skupine.

Prijateljstvo in ljubezen do glasbe

Ko so fantje začeli vaditi pri Andreju doma, jim je zdaj že pokojni mojster za kameno gradnjo, gospod Marjo Špeh iz Šupertra, govoril: »Fantje ne me jugat, fantje ne me jugat.« Kasneje, ko je prišel čas prvega nastopa, je bilo treba izbrati ime zasedbe, in … še zdaj so Ne me jugat. Srčne Primorce povezuje veliko stvari. »Izpostavili pa bi predvsem prijateljstvo, bratstvo, ljubezen do glasbe, druženja in malvazije, pa do istrske zemlje in naših vasi,« povedo v en glas in hitro navržejo, da  je med njimi vseeno najglasnejši Mitja, ki ima tudi največ  povedati. Je večinski avtor besedil in melodij. Neme jugovcem rad deli življenjske izkušnje, iz katerih črpa navdih za besedila pesmi. Po prihodu v skupino je prevzel vlogo frontmana, ki jo uspešno izvaja še danes. Fantje v najboljših letih so zelo povezani, če pa že pride do kakšnih nesporazumov, pravijo, da se lahko ob dobri hrani in pijači vse dogovorijo. »Priznamo, da je v vseh teh letih prišlo v skupini do nešteto soglasij, nesporazumov in nestrinjanj med člani, ki smo jih vedno uspešno, v spoštljivem duhu drug do drugega,  rešili in se iz tega nekaj naučili. Medsebojno spoštovanje je vrlina, ki je skupini Ne Me Jugat  omogčila obstanek,« so soglasni.

Vaje so še zanimivejše od nastopov

Ker veliko nastopajo, se je nabralo tudi veliko lepih in nepozabnih spominov. »Nastopili smo tako rekoč po vseh obalnih odrih. Je ni buže, kjer nismo igrali«, pravi Luka. Izpostaviti je vredno našo deseto obletnico v Marezigah, ki je bil prvi večji avtorski koncert v njihovi organizaciji. »Ta nastop nas je takrat močno zaznamoval. Omeniti velja tudi šagro v Smokvici, ki jo je skupina spremljala od samega začetka (sto ljudi) do njenega vrhunca (3000 ljudi) skupaj z glasbenim razvojem Ne Me Jugat. Radi nastopamo na mestnih trgih (denimo novo leto 2023) in na domačih šagrah, kjer smo »doma«. Nastopov je bilo do danes veliko in se  je težko vseh spomniti, vsi pa so nam pri srcu, vedno bolj  razveseljujemo domače okolje, kjer pride naša avtorska glasba še posebej do izraza. Eden od posebnih nastopov je bil nastop na strehi hotela Koper, kjer nas je poslušala desettisoč glava množica,« pripovedujejo fantje, ki tudi po vseh teh letih skupnega igranja pridno vadijo. Če imajo čas, se dobijo vsaj enkrat na teden. Hitro navržejo, da so vaje vedno bolj zanimive od nastopov, ker se jim nikoli nikamor ne mudi. Mimogrede se utrne veliko dobrih idej in zamisli, ki jih sproti preizkušajo. »Kšn bot pade anka kšna pametna,« povedo v smehu.

Optimistično naprej

Mladeniči v najboljših letih smelo gledajo v prihodnost. »Še naprej želimo ustvarjati čim več prepoznavne avtorske istrske glasbe, po kateri smo prepoznavni in po kateri nas publika pozna, v našem posebnem slogu. Hvaležni smo, da smo nastopili že povsod in z mnogimi estradniki. Izkušenj z nastopi nam ne manjka, zato posebne želje po kakšnem izjemnem odru nimamo, da bo le šlo še naprej tako kot zdaj in bomo čisto zadovoljni,« veselo sklenejo.

Spoznajmo jih

  • Mitja – vokal, harmonika, kitara (FRONTMAN): rad potuje, kolesari, govori, poklicno gasilec. Posluša večino kantavtorsko glasbo raznih žanrov, večinoma akustično.
  • Luka, bas, vokal  – čakula in pobira pomidore.  Član banda, ki je bolj naklonjen tradicionalni slovenski glasbi.
  • Andrej – klaviature, vokal, poln novih idej in navdihov, tehnični vodja benda, naš »stric iz ozadja«. Zelo rad daja nove ideje. Česa ne počne? Rad posluša kakovostno pop glasbo, posebno italijansko.
  • Teo, bobni – se pogovarja in pobira »pomidore«. Je najbolj glasen tihi član. Posluša vse zvrsti, je najbolj rokerska veja banda.

SKRITI TALENTI

Teo  – grill mojster • Mitja – rad govori na žaru • Luka – rad svetuje ob žaru • Andrej – rad je z žara