Ciambotta ali giambotta je poletna zelenjavna enolončnica, ena od tradicionalnih jedi južne Italije. Ima več imen (ciambrotta, giambotta, ciammotta, cianfotta, ciabotta v pokrajini Abruzzo) in seveda ima vsaka regija, še več, celo družina svoj “najboljši” recept, a vsem je skupen bogat okus zelenjave in njena raznolikost.
Ciambotto je zelo enostavno pripraviti – vse skupaj preprosto stresete v lonec in pustite, da se kuha, najpogosteje pa jo postrežemo s polento, odlično pa se bo podala tudi k ribam, mesu na žaru ali mesnim kroglicam. Ne bojte se dodati kosa zelenjave, ki ni na seznamu sestavin v tem receptu, v tem je lepota ciambotte – ko jo enkrat odkrijete, je ne boste nikoli več imeli preveč.
Ciambotta – sestavine:
5 srednje velikih krompirjev, olupljenih
3 velike bučke
1 jajčevec
3 velike paprike
5 majhnih paradižnikov
1 čebula
6 strokov česna
3 žlice svežih listov bazilike, sesekljanih, plus za serviranje
3 žlice svežega peteršilja, sesekljanega
1 čajna žlička posušenega origana
450 ml paradižnikove mezge
100 ml oljčnega olja
1 čajna žlička soli
1 čajna žlička popra
Parmezan, za serviranje po želji
Ciambotta – priprava:
Vso zelenjavo narežite na velike kocke, čebulo in česen pa drobno sesekljajte.
V velikem globokem loncu segrejte olje. Na kratko prepražite čebulo in česen, nato dodajte preostalo zelenjavo in začimbe. Vlijte mezgo in dobro premešajte.
Kuhajte na srednji temperaturi 5 minut, nato zmanjšajte ogenj, pokrijte in kuhajte še 20 minut oziroma dokler krompir ni kuhan. Po potrebi dodajte malo vode.
Po želji postrezite z več sveže bazilike in parmezana.