Okusna sezonska pita z jagodami in rabarbaro

Pita z jagodami in rabarbaro je odlična kombinacija sladkega in kislega.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Hrustljava pita, napolnjena s sočnimi jagodami in kislo rabarbaro, je idealno uravnotežena in polna okusa ter je še posebej primerna v toplih poletnih dneh.

Postrezite jo lahko toplo s sladoledom ali ohlajeno v hladilniku.

Sestavine

Pita

300 g večnamenske moke
1 čajna žlička soli
1 žlica sladkorja
225 g nesoljenega masla, hladnega in narezanega na kocke
6–8 žlic ledene vode

Nadev

600 g sveže rabarbare, narezane na približno 1 cm velike koščke
250–300 g svežih jagod, prerezanih na pol
200 g kristalnega sladkorja
50 g rjavega sladkorja
30 g koruznega škroba
1/4 čajne žličke soli
1 žlica limoninega soka
1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
1 žlica masla, narezanega na majhne koščke

Preliv

1 stepeno jajce (za premaz)
1 žlica sladkorja (po želji, za posipanje)

Priprava

Najprej pripravite testo za pito tako, da v veliki skledi zmešate moko, sol in sladkor. Maslo vmešajte, dokler zmes ne postane podobna grobim drobtinam. Dodajajte ledeno vodo, eno žlico naenkrat, dokler se testo ne združi. Testo razdelite na pol, zavijte v plastično folijo in postavite v hladilnik za vsaj eno uro.

Nato v veliki skledi zmešajte rabarbaro in jagode s sladkorjem, koruznim škrobom, soljo, limoninim sokom in vanilijo. Pustite stati 10–15 minut.

Na rahlo pomokani površini razvaljajte eno polovico testa in jo položite v pekač za pito premera 23 cm. Odvečno testo odrežite po robovih.

Sadni nadev nadevajte v skorjo in potresite z majhnimi koščki masla.

Drugo polovico testa razvaljajte in jo položite čez nadev (ali ga narežite na trakove za rešetkast vzorec). Odvečno testo odrežite in robove stisnite. Zgornjo skorjo premažite z jajčno tekočino in po želji potresite s sladkorjem v prahu.