Olje, ki ni dovolj poznano po zdravilnih učinkih

To olje ščiti pred pred malignimi tumorji, boleznimi ledvic, srca in visokim krvnim pritiskom.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Je temno zelene barve zaradi visoke vsebnosti klorofila in prijetnega okusa, ki se zlahka kombinira z najrazličnejšimi jedmi, tako sladkimi kot slanimi, in kdor ga enkrat poskusi, ga ne neha uporabljati. Pa vendar bučno olje še vedno ni tako poznano in priljubljeno, pogosto ga ljudje uvrščajo med slabša vrste olja, kar je popolnoma neupravičeno in izhaja le iz nezadostnega poznavanja vseh njegovih lastnosti. Olje, pridobljeno s hladnim stiskanjem bučnih semen, je poleg kulinarike uporabno tudi za zdravje in lepoto.

 

Veliko prednosti

 

Tako kot druga rastlinska olja ima tudi bučno olje dragocene koristi za srčno-žilni sistem, predvsem zaradi esencialnih maščobnih kislin, kot so alfa-linolenska (omega-3), oleinska (omega-9) in linolna kislina (omega-6), ki deluje proti holesterolu. Tako kot semena je tudi olje, pridobljeno iz njih, bogato s provitaminom A in betakarotenom, ki se v našem telesu pretvorita v vitamin A, koristen za preprečevanje propadanja očesnega tkiva in preprečevanje očesnih bolezni. Poleg vitamina A vsebuje tudi vitamin E, ki je eden najmočnejših naravnih antioksidantov, znanstveno pa je dokazano, da lahko bučno olje pomaga pri zdravljenju različnih bolezni prostate in ohranjanju zdravja ledvic.

 

Vsebuje tudi nekatere druge pomembne vitamine, kot so vitamini B skupine, predvsem B1, B2, B3 in B6. Tu je še kukurbitacin, ki naj bi varoval pred nastankom raka, ter minerali, kot so selen, železo, cink, magnezij, kalij, fosfor in baker. Poleg tega ima visok delež triptofana, esencialne aminokisline, ki je ključnega pomena za zdravje in normalno delovanje našega telesa.

 

Zaradi te sestave ima bučno olje protivnetno, dekongestivno, diuretično, hipoglikemično in protitumorsko delovanje, oljašuje pa tudi izkašljevanje.