Onemogočena spletna stran RTVja

Na RTV Slovenija so v četrtek v poznih popoldanskih urah zaznali t. i. DDoS napad na spletno stran rtvslo.si, so potrdili za STA. Spletno mesto je po polnoči spet delovalo, saj so hitro zaščitili sisteme in uspešno preprečili morebitno večjo škodo. V Uradu vlade za informacijsko varnost menijo, da so takšni dogodki verjetno politično motivirani.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Na RTV Slovenija so še pojasnili, da novih incidentov po tem ni bilo, vse digitalne storitve pa delujejo brez težav.

To sicer ni edini napad na spletna mesta v zadnjih dneh. Spletno mesto predsednice republike Nataše Pirc Musar je bilo v sredo začasno nedosegljivo. Iz Urada vlade za informacijsko varnost so za STA pojasnili, da so v zadnjih dneh na tak način onemogočili več različnih javnih in zasebnih entitet, med kateri so tudi vladne spletne strani.

Predsednica: Njena stran je bila danes nedostopna

“Z veliko verjetnostjo lahko trdimo, da so dogodki zadnjih dni politično motivirani,” so pojasnili. Na vprašanje, kako takšne napade preprečiti, so odgovorili, da absolutne kibernetske varnosti ni. “Lahko pa veliko naredimo na preventivi, torej izboljšanju robustnosti in odpornosti naših sistemov,” so zapisali. Menijo, da se lahko proti temu borimo z dodatnimi orodji za zaščito pred t. i. DDoS napadi, denimo povečanjem sredstev za kibernetsko varnost, osveščanjem zaposlenih in vodilnih.

Potrdili so še, da so glede koordinacije sistema informacijske varnosti v četrtek opravili sestanek z odzivnima centroma SIGOV-CERT in SI-CERT. Sklepov sestanka sicer niso komentirali.

Napadalci pri t. i. DDoS napadu spletna mesta onemogočijo na daljavo, so pojasnili na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT. To pomeni, da spletno mesto preplavijo z množičnim prometom, ki ga običajno ustvarijo z okuženimi računalniškimi sistemi. Kot so dodali, spletni strežnik zaradi velikega povečanja prometa ne more obdelati vseh zahtevkov, zato spletna stran na zunaj deluje nedosegljiva.