OTROCI K ŠPORTU!

To je obdobje  vpisov  na izvenšolske dejavnosti in verjetno se starši pogosto sprašujemo, kateri šport je najbolj primiren. Če si otrok še ni izbral določene športne panoge, se lahko  odločimo mi zanj. Po mnenju strokovnjakov bi bilo bolje, če bi otrok preizkusil več disciplin, da bi  lahko presodil in samostojno izbiral po šestem letu, morda v prvem triletju osnovne šole.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Plavanje je najbolj popoln šport”. Kolikokrat ste slišali ta stavek? Plavanje je namreč priporočljivo že od malih nog zaradi varnosti. Hrbtenico naredi bolj elastično in izboljša držo. Je simetričen šport, zato je odlična dopolnitev asimetričnih disciplin. Omogoča skladen telesni razvoj in spodbuja koordinacijo brez obremenjevanja lokomotornega sistema. Ga ne priporoča le otrokom s težavami z ušesi!

sport e bambini thumb 720 480

Pri atletiki se bodo, začenši s preprostimi in instinktivnimi gibi, dejavnosti spremenile v tek, skakanje in metanje. Vse dejavnosti so namenjene razvoju koordinacijskih sposobnosti in širjenju motoričnih dražljajev. Razvijajo se moč, hitrost, koordinacija, eksplozivnost, vzdržljivost … Ta panoga poskrbi za zelo dobro telesno pripravljenost.

fakin borut

Tenis, pingpong, sabljanje … so prav tako individualni športi in spodbujajo občutek odgovornosti in koncentracije. Otrok lahko začne med šestim in sedmim letom, vendar je tak šport priporočljivo kombinirati z aktivnostjo, ki vzpostavlja simetrijo (glej plavanje). Za tekmovalni duh je bolje počakati kakšno leto ali več. Taki športi razvijajo koordinacijo, motoriko in krepijo trup, noge … in vid!

Ples ni samo gibanje in zabava v ritmu glasbe, ampak je popolna kombinacija telesne dejavnosti, socialne interakcije in duševne stimulacije. Pravzaprav ples izboljšuje zdravje, samozavest, samoizražanje, socializacijo, sprostitev in zabavo. Klasični ples podpira pravilno držo zaradi neprekinjenega dela hrbtnih in ramenskih mišic, hrbtenica se podaljša. Izkazalo se je, da je občutek za ritem zapisan v naši genetski kodi tako kot koordinacija in kondicijske sposobnosti, zato je razvijanje muzikalnosti koristno, da izvabimo nekaj, kar je v nas prirojeno in kar lahko uporabimo kot osnovo za prihodnje učenje. Ples se lahko šteje za popolno dejavnost, dokler vključuje prvi del splošne priprave z gimnastiko. Če je po drugi strani trening omejen na učenje osnovnih plesnih korakov, ga zagotovo ne moremo šteti med telesne dejavnosti.

Nogomet je primerno začeti igrati pri sedmih ali osmih letih. Kakor pri drugih moštvenih športih, je otrok pravzaprav pred to starostjo premlad, da bi razumel določena pravila in izpolnjeval vloge. Prednosti tega športa so številne, in sicer izboljša dihanje, spodbuja razumevanje timskega duha, spodbuja koordinacijo, razvija hitrost in vzdržljivost, vendar  ima nogomet dve pomanjkljivosti, ker razvija predvsem spodnje okončine in lahko spodbuja pretirano tekmovalnost (vendar je to značilnost vseh športov, ki se izvajajo na tekmovalni ravni).

attivita sportiva per il bambino

Judo in karate oziroma borilne veščine na sploh so za otroke, stare pet let in več odlična športna izbira, saj optimalno podpirajo dejavnosti, povezane z razvojno starostjo. Zdi se, da zlasti koristijo pri duševnem razvoju. Krepijo moč in koordinacijo, ki jih razvijemo sčasoma, a so lahko koristne za sramežljive in nesamozavestne otroke, saj vlivajo zaupanje v svoje sposobnosti, tiste bolj živahne pa, ker jih učijo obvladovati napadalnost. Tekmovalnost je indicirana od desetega leta dalje.

Košarka, odbojka, rokomet so športne panoge, ki spodbujajo timski duh. Uvajanje vanje naj bo  med sedmim in osmim letom, saj je potrebna že dobra koordinacija, aktivirajo se noge in roke, podaljšuje se hrbtenica in krepijo trebušne mišice. Razvijajo se tudi spretnosti, kot sta koordinacija in natančnost.

Kolesarstvo pomaga graditi samozavest, uči ravnotežja in krepi spodnje okončine, ima  pomembno vlogo pri spodbujanju osebnostnega razvoja. Pomaga pri pridobivanju samozavesti, širi avtonomijo, svobodo, odgovornost, sposobnost opazovanja. Poleg tega se otrok nauči predvidevati in reševati situacije in sprejemati odločitve.

Gimnastika je med najpopolnejšimi športi, ki združuje moč, hitrost, gibljivost, koordinacijo in reflekse. Spodbuja skladen razvoj kosti, mišic in sklepov, povečuje pa tudi znanje, zavedanje in nadzor nad lastnim telesom. Tudi ko se starate, je lahko idealno dopolnilo k bolj specifičnim ali asimetričnim disciplinam, kot sta tenis ali nogomet. Tekmovalna dejavnost se lahko začne med šestim in sedmim letom.

153733822 22a3ef68 e7c6 410b ae66 0b89c6030166 1

Joga je vadba, primerna za vsakega otroka, še posebej pa je primerna za otroke, ki težko mirujejo, so napadalni, anksiozni, prestrašeni ali z motnjami pozornosti in učenja. Je odlična komplementarna dejavnost ob drugih športnih panogah.

Veslanje izboljša občutek za ravnotežje in nauči spoštovanja pravil in discipline, je celovit šport, ki omogoča, da treniramo vse mišične skupine od rok do trebušnih mišic, od hrbtnih mišic do nog in če veslaš v dvojicah, je tu še napor timskega dela in sinhronizacija gibov s partnerjem.

Jadranje je odlična priložnost za stik z naravo, spoznavanje morja, učenje samostojnega reševanja problemov, pridobivanje samonadzora in spodbujanje timskega duha. Otroci lahko začnejo  od sedmega leta dalje, a je športna panoga, ki sicer potrebuje neko dodatno dejavnost za osnovno telesno pripravljenost.

Sabrina Simonovich, prof. športne vzgoje, trener fitnesa, učitelj joge, učitelj in trener alpskega smučanja, prehranski svetovalec, www.sabrinafit.eu.