Otvoritev učne trgovine na Srednji ekonomsko – poslovni šoli v Kopru

Deli novico s tvojimi prijatelji

Potreba po učni trgovini na Srednji ekonomsko – poslovni šoli Koper se je kazala že veliko let. Na pobudo profesorjev Prodajnega procesa in Poznavanja blaga in z razumevanjem ravnateljice prof. Brede Švara pa so 2019 od namere prešli v akcijo. Ravnateljica je stopila v stik z Mercatorjevimi predstavniki in zadeve so pod njenim vodstvom hitro stekle.

 

Eno izmed učilnic so tako preuredili v učno trgovino z vso opremo, ki je značilna za prave trgovine. Mercator pa je zagotovil tudi vzorčne izdelke, embalažo, blagajno ter poskrbel za primerno označenost prodajnega mesta z marketinško komunikacijo in z vsemi drugimi oznakami, kot so v vseh trgovinah.

 width=

 width=

»Učna trgovina bi bila marca 2021 tudi uradno odprta, če ne bi vseh procesov ustavila epidemija«, so povedali na srednji šoli.

 

Za SEPŠ je učna trgovina velika pridobitev, gre za specializirano učilnico, kjer se dijaki vseh treh letnikov trgovske smeri lahko praktično seznanijo s celotnim prodajnim procesom in s paleto lastnosti blaga, ki so pred njimi na policah.

 

»V takem pedagoško-didaktičnem okolju lahko vzgojimo in izučimo trgovca svetovalca prodaje, profila trgovca, ki je na trgu zelo iskan. S tako učilnico je mogoče tudi praktični del zaključnega izpita opravljati tudi na šoli in dijakom bistveno bolj že v šolskih klopeh približati poklic, za katerega se izobražujejo. Učilnica pa je lahko uporabna tudi za druge strokovne in splošne predmete, npr. jezike, predmet Komercialno poslovanje ipd«, so še pojasnili.

 

Ob tem so poudarili, da bo njihova učna trgovina, namenjena izobraževanju bodočih trgovcev, pravi prostor, ki bo učil, kako pomemben je dober in oseben stik prodajalca s kupcem, prijaznost in zlasti strokovnost, to so lastnosti trgovca, ki jim do živega ne bodo mogli tudi novi tehnološko sodobnejši načini prodaje.

 width=

Trgovino so konec junija uradno predale šoli ga. Tanja Kališek, direktorica MF3, ga. Emina Kovačevič, vodja območja, ga. Natalija Štimec, vodja območja, ga. Ivica Gnezda Šuligoj, prodajna inštruktorica ter g. David Božič, aranžer.