Palmovo olje se uporablja skoraj povsod, a zakaj je njegova uporaba problematična?

Palmovo olje, ki se pogosto uporablja v različnih panogah, se je neopazno prikradlo v vsakdan sodobnega življenja. Je sestavni del čokoladnih tablic, piškotov, margarine, sladoleda, gelov za tuširanje, detergentov, pa tudi mnogih drugih živil, ki jih redno kupujemo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ste se kdaj vprašali, kaj pravzaprav je palmovo olje?
Je jedilno rastlinsko olje, pridobljeno iz plodov oljne palme. Iz oljne palme lahko pridelamo dve vrsti olja – surovo palmovo olje, ki ga pridobivamo s stiskanjem mesnatega sadeža, in olje palmovih jedrc, ki ga pridobivamo z drobljenjem samega jedrca, ki se nahaja v središču sadeža.

V katerih izdelkih se nahaja?

Palmovo olje najdemo skoraj v vsem – najdemo ga v skoraj 50 % pakiranih izdelkov, ki jih najdemo v trgovinah, vse od pice, krofov in čokolade, do deodoranta, šampona, zobne paste in šminke. Uporablja se tudi v živalski krmi in marsikje po svetu kot biogorivo.

 

Težave s palmovim oljem

Palmovo olje je bilo in je še vedno glavno gonilo krčenja gozdov v nekaterih najbogatejših gozdnih ekosistemih na svetu, saj uničuje habitate že tako ogroženih vrst, kot so orangutan, mali slon in sumatrski nosorog. Izguba gozdov, skupaj s pretvorbo šotne prsti, bogate z ogljikom, povzroči izpust milijonov ton toplogrednih plinov v ozračje, kar prispeva k podnebnim spremembam.

Na žalost obstajajo tudi problemi, kot sta izkoriščanje delavcev in delo otrok. To so resna vprašanja, ki jih mora sektor proizvodnje palmovega olja aktivno obravnavati, saj takšne razmere nikakor niso neizogibne.