Paradižnikova juha z domačimi rezanci

Na sporedu je čas, ko stebla paradižnikov kar klonijo pod težo svojih sočnih sadežev. Mnogih jih seveda jejo sproti, recimo na solati, veliko jih iz njih dela šalšo, eden od načinov, kako paradižnik uporabiti pri kuhi pa je tudi v obliki juhe.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Čeprav morda juha komu v vročih poletnih mesecih ne diši, vseeno velja pravilo, naj jemo sezonsko hrano, kar paradižnik v tem obdobju vsekakor je. In iz njega na preprost način lahko pripravimo tudi juho, ki tekne tudi najmlajšim. Sama se še posebej spomnim šolske različice z rižem, danes pa bomo z vami delili recept z domačimi rezanci.

Če imamo paradižnikov omako oziroma šalšo že pripravljeno lahko za juho uporabimo kar to, le da ji dodamo vodo in zavremo. Sicer pa sveže paradižnike najprej porinemo v krop, da z njih odstopi lupina in jih olupimo. Nato jih narežemo in stresemo v lonec, kjer jih kuhamo do želene gostote (prilivamo vodo) in dodamo sol ter mleto papriko. Lahko bi prej v loncu na olju popražili tudi na koščke nasekljano čebulo in nato dodali paradižnik. Pokuhan paradižnik spasiramo s paličnim mešalnikom.

Za jušne rezance potrebujemo 0,25 kg moke, dve veliki jajci in eno do dve žlici hladne vode.

Moko presejemo, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo razžvrkljani jajci. Vse skupaj zmešamo z vilico, prilijemo vodo in zgnetemo z rokami do gladkega in mehkega testa. Hlebček nekaj časa pustimo počivati.

Nato delovno površino pomokamo in testo čim bolj tanko razvaljamo. Tako razvaljano testo pustimo, da se suši okoli ene ure, lahko ga vmes tudi obrnemo. naredimo zvitek, ki ga z nožem narežemo na rezance, jih ločimo in pustimo stati še nekaj časa.

Rezance nato skuhamo kar v juhi ali posebej v slanem kropu. Tiste, ki so nam ostali, lahko spravimo v posodo za drugič.