Pesto iz peteršilja zmanjšuje vnetja

Poleg tega, da daje poseben okus jedem, je pesto tudi prava hranilna zakladnica. Njegova glavna sestavina je bazilika, vendar bomo v naši različici uporabili peteršilj, ki je bogat s folno kislino, podpira zdravje srca in imunskega sistema.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Česen deluje protivnetno in krepi odpornost telesa, medtem ko mandlji telesu zagotavljajo zdrave maščobe, vitamin E in magnezij, ki pomagajo pri uravnavanju sladkorja v krvi. Poleg tega oljčno olje vsebuje antioksidante, ki ščitijo celice pred poškodbami.

Izboljšuje prebavo in zdravje srca

Poleg bogastva okusa pesto pomaga zmanjšati vnetne procese, izboljša prebavo in podpira zdravje srca. Čeprav pogosto posežemo po njem na policah trgovin, lahko pesto pripravimo tudi doma z minimalnim trudom in uživamo v njem v jedeh iz testenin ali pa v različnih solatah.

Pesto iz peteršilja in mandljev

Sestavine:

  • 40 g svežega peteršilja
  • 2 stroka česna
  • 1 žlička timijana
  • 1 žlička origana
  • 70 g mandljev (rahlo popečenih)
  • 20 g naribanega trdega sira
  • 60 ml oljčnega olja
  • 30 ml zelenjavne ali piščančje juhe

pesto 2228763 1280

Priprava:

  1. V sekljalniku drobno sesekljajte mandlje, peteršilj, timijan, origano in česen.
  2. Postopoma dodajajte oljčno olje in mešajte.
  3. Vmešajte nariban sir in juho.
  4. Začinite s soljo in poprom po okusu.

Pripravljeno količino lahko hranite v hladilniku do tri dni.

Alternativa mandljem

Če so vam mandlji že malce preveč, v pesto dodajte enako dobro alternativo, kot so orehi, brazilski oreščki ali pinjole.